4,5 dl blod mindre

Kom hem för en timme sen ungefär efter att ha lämnat blod och lite shopping (se förra inlägget) :) Känns bra :) På geblod.nu kan du läsa mer om blodgivning. Jag har blodgrupp B+, vilket cirka 10% av Sveriges befolkning har - det är den tredje vanligaste blodgruppen (av åtta). Hade fel när jag skrev om vilken gång i ordningen detta är, sjätte (6) gången ska det vara :)

Tänkte ta upp lite fördelar med blodgivning:

  • Först och främst så kanske du räddar någons liv med ditt blod, och dom har alltid nytta av ditt blod
  • Du får en gratis hälsokoll varje gång - dom kontrollerar alltid ditt blod vid varje tappning
  • Jag mår ofta bra efteråt (men ibland trött) och känns bra både psykiskt och fysiskt
  • Det är inte jobbigt/svårt och gör oftast inte ont. Om det gör ont så beror det på att den som stuckit kommit åt en nerv och då kan det göra lite ont ett tag efteråt
  • Det tar bara cirka 10 minuter och man kan fortsätta som vanligt direkt efter
  • Du får betalt på många ställen (i mitt fall 50:- plus rese-ersättning)
  • Du får gratis dricka och tilltugg före och efter
  • Vid en eventuell olycka kan du klara dig bättre eftersom kroppen är van att förlora blod, och kan därmed hantera en sådan situation bättre

Info om att ge blod:

  • Du lämnar normalt mellan 2-4 gånger per år - beroende på vilken blodgrupp och om du är man eller kvinna
  • Man måste vara 18 år, väga minst 50 kg och vara fullt frisk för att få lämna blod
  • Du lämnar 4,5 dl blod varje gång
  • Man kan lämna antingen på en blodcentral (lasarett) eller på en blodbuss på många många ställen i landet
  • Läs mer på hemsidan geblod.nu

Är du beredd på att få blod om du behöver? Då borde du vara beredd att ge blod oxå.



Mina järntabletter som man alltid får efter varje blodgivning :) Man får oxå lite info på ett papper, där det bland annat står hur blodvärdet varit de senaste gångerna man lämnat.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0