Hundraåringen

Nu har jag läst ut Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Boken är Jonas debutroman och gavs ut 2009. Den är såld till ett tjugotal länder och ska enligt Wikipedia bli film i regi av Felix Herngren.

Boken handlar om det som titeln anger, alltså hundraåringen vid namn Allan Karlsson. Den har dubbel handling som förenas i slutet. Dels handlar den om Allans liv efter att han klivit ut genom fönstret på äldreboendet i Malmköping, och dels handlar den om hela hans liv fram till den dagen. Så först får man läsa ett kapitel om Allans liv i "nutid" och nästa kapitel handlar om hans liv i kronologisk ordning. Varannat kapitel "nutid" och varannat "dåtid".

 

Detta är texten på baksidan av boken:

"Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet – den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.
Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? och får lift med förre premiärministern Churchill? och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?
Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen."

 

Jag tyckte bra om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag hade hört en del om boken innan, men jag kan inte säga att jag håller med om att den är så väldigt rolig som det påstods. Eller så är det helt enkelt inte min sorts humor. Visst lite har jag skrattat åt den men jag väntade mig mer. Men boken är väldigt välskriven och har en jättebra och spännande handling, om än väldigt överdriven men det är bara kul :) Så läs gärna denna boken och skaffa dig en egen uppfattning.

 Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0