Svalor

30:e-31:e Juli

2012-07-30: Taraldns dag

Tarald heter smällglim på svenska, och det som kan smälla är det uppblåsta blomfodret. Det är kanske därför som så mycket geisk, vidskepelse, är knutet till tarald.

 

2012-07-31: Pussludns dag

En pusslude är en luden fjärilslarv. Barn som hittar pussludar brukar tycka att de är spännande, men de bör inte få röra vid dem, eftersom flera arter har nässelhår som orsakar klåda.

 

Brorsans experiment

Magnus skulle prova att göra något med en vattenmelon samt frukt och bär till Ebbas födelsedag, och detta är resultatet :) Tycker den är grym! Men den håller sig nog inte till söndag så han får nog göra om den ^^

Måndagsbilder

     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

27:e-29:e Juli

2012-07-27: Badeidis dag 
 
En id som ”badar” kan man få se vid den här tiden. Det är alltså en fisk som går in på grunt vatten och ligger och solar sig och tycks trivas som fisken i vattnet. Eller som en ”badgäst”.
 
2012-07-28: Austarsjödagen
 
Vattnet som omger oss, Austarsjöen, är varken salthav eller insjö, och det gör vattenmiljön särskilt känslig för föroreningar. Vi får inte tro att allt som hamnar i Östersjön är försvunnet för alltid.
 
2012-07-29: Sant Ole
 
Sant Ole var en av de viktigaste märkesdagarna förr, för då ändrade sig vädret och blev annorlunda. Sant Ole var också den som skulle komma med bullen om Erik, 18 maj, gav axen.

Visby idag

Gick en runda idag med familjen i Visby och fotade dessa bilderna:
 
     
 
     
 
     
 
    
 
     
 
      
 
     
 
     
 
     
 

Prickar

Tarzan ♥

 
 
 
 
 
 
 

En bukett

Plockade en stor bukett sommarblommor idag :) Mamma hade hittat en stor gammal kanna här i gömmorna i huset som passar fint som vas :)
 
 

Blommor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På Gotland

Då har man sen några timmar tillbaka anlänt på Gotland :D  Började med att införskaffa ett nytt minneskort till min nya kamera :P Här är gott att vara, fint väder och gamla bekanta trakter :) Inga planer just nu på vad jag/vi ska göra, men prio ett är nog att bli helt frisk ^^ Just nu sitter vi och ser på Macken på tv :)
 
Östersjön idag :)
 
Vattnet vid båtens sida :)
 
 

Snart bär det av mot öarnas ö

Bild på Gotland från rymden, som enligt NASA är den vackraste platsen att se från rymden ;) Nästa gång jag skriver blir det från denna ö :)

Vallmo

Fotade denna fina vallmon med mobilen igår utanför jobbet :) 

Semester!

Så underbart att semestern börjat idag! Vädret är underbart och i morgon åker jag till Gotland :D Det enda jobbiga är förkylningen, fortfarande ont i halsen och är nu snuvig och hostig med :( Fast jag känner att jag orkar mer nu så det är på väg åt rätt håll :)
Håller på att fixa och packa allt till i morgon, båten går 11:00 och älskling är snäll och skjutsar mig till båten så jag slipper sitta på en varm buss och trängas med (troligtvis) en massa folk :) Speciellt skönt är det nu när jag är förkyld. Joel skulle egentligen följt med mig till Gotland men han vill inte åka dit över helgen när han är sjuk så han åker dit den 8/8 och hem med mig den 11/8.
Tog en sväng in till Växjö nyss för att köpa mer halstabletter och glass som är guld för halsen!
Kommer fortsätta blogga men från och med i morgon så blir det från Gotland ett tag framöver ;) Ska ta massa bilder hade jag tänkt :D
Är ganska trött nu så det blir chill på soffan en stund, sen blir det grillat, hårfärgning och packa :) Hoppas ni har en underbar dag ute i solen ♥

Vattendroppar

 
 

Torsdag 26:e Juli

2012-07-26: Fleistaksdagen    
 
På södra och östra ön var det förr vanligt med fleisar, stenflis, som taktäckningsmaterial ovanpå ett flackt faltak, brädtak. På Sudret bröt man sandstensflis och i trakten av Torsburgen en lämplig kalksten till tak.

Fortfarande sjuk...

Den jävla förkylningen sitter ännu i hos oss båda :( Så sjukt dåligt timing... Själv har jag mest bara ont i halsen och är orkeslös, men Joel mår värre. Har börjat hosta nu med. Har så mycket jag behöver ordna inför Gotlandsresan på fredag men det är svårt när orken inte finns där. Hoppas verkligen att Joel blir friskare snart så han orkar följa med på fredag!
Kämpar mig igenom jobbpassen och nu är det bara ett (nattpass) kvar innan semestern :) Årets varmaste och soligaste dagar nu oxå när man är förkyld :( Försöker tänka friska tankar i alla fall :P Hoppas ni har det bättre än vi! ♥

Onsdag 25:e Juli

2012-07-25: Barkbindardagen    
 
I dag är det Jakup Barkbindares dag. Förr ansåg man att det var på denna dag som barken fastnade på lövträden. Tidigare på våren satt barken lösare.

Kattbilder

Provat att fota katterna med nya kameran:
 
 
 
 
 
 
 
 

Testbilder

Första testbilderna med nya kameran:
 
 
 
 
 
 

Nikon D3200

Köpte min Nikon D3200 idag :D Håller på att utforska den för fullt nu :) Så från och med idag kommer bilderna i bloggen att va tagna med denna. (mobilbild)

Teisdag 24:e Juli

2012-07-24: Rauripsis dag    
 
Raurips är röda vinbär, som man kan njuta av nu, om inte trastarna har hunnit före. Ett enkelt sätt att ta vara på bären är att passera dem råa, inte övermogna, och hetta upp moset med socker till en sylt eller gelé.
 
 

Bondgårdsdjur

Från höger till väster: kanin, katt, hund, igelkott och höna
 
Från höger till väster: anka, häst, ko, gris och får

Förkyld...

Fan oxå, nu har man gått och blivit förkyld :( Bara två pass kvar till semestern ju, det måste jag fixa! Så kurerar järnet idag, har mest ont i halsen. Började med lite vodka, sen bafucin, te med honung i, varm dusch, tuggat ingefära, gurglat halsen i saltvatten och nu tuggar jag ingefära samtidigt som jag dricker vodka. Dö förkylning, dö! Har ni tips på huskurer mot halsont så kommentera :) Kram på er ♥

Måndag 23:e Juli

2012-07-23: Sudargutars dag    
 
Invånarna på sydligaste Gotland kallas för sudargutar. Enligt Fäi-Jakå kunde man direkt känna igen suderguten på talet. Sudergutniskans de jär nukk a gu ku de betyder ”det är nog en bra ko det”.

Motsols i moln

 
 

Ett år idag

Skriver detta inlägg endast för att hedra alla dom som dog eller skadades i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011 och sänder en tanke till deras anhöriga och alla andra berörda.
 
Bild av Utøya från Aftonbladet

Sundag 22:a Juli

2012-07-22: Vågdagen    
 
Vågdagen syftar inte på sjögång och inte på vägning, utan är en tävling i gutniska idrotter, där ett lag, kanske ungdomarna i en socken, utmanade några andra. Det hörde till att man satsade någonting att kämpa om.

The camera of my dreams

Har efter lite surfande runt på Nikons hemsida hittat min drömkamera :) Nikon D3200 heter den och jag skulle köpt den direkt om jag bara hade pengar - den kostar runt 5800:- Får väl helt enkelt spara ihop till en sån :) Är ute efter en kamera som man kan ta fantastiska närbilder med och som fixar när det är dåligt ljus och då är denna perfekt! Drömma får man väl? ;) (bild lånad från Google)

Bunny in my backyard

Denna lila sötnosen satt ute i trädgården idag på morgonen :) Är inte säker på att det är samma som sist för jag tror att denna är lite mindre :P

Motsols

Fotade några bilder mot solen ikväll när jag var ute på promenad :) Har upptäckt att det kan bli riktigt tuffa bilder :) Provade några olika inställningar på kameran:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Promenad 2012-07-21

       
 
      
 
      
 
      
 
      

Kattrast

En gullig ekorre skuttade förbi trädgården och upp i ett träd :)
 
Fluffy sniffar in stenplattorna.
 
Rookie undersöker bilen.
 
 
Rookie spanar.
 
Rookie ser snobbig ut.
 
Molly undersöker.
 

Soligt och varmt!

Äntligen lite sol och värme idag även om det inte varit hela dagen så nästan i alla fall :) Så mesta dagen har spenderats ute i solen, delvis med katterna :) Stack in till stan en sväng för att köpa en till kattlåda och kattsand bland annat. Träffade Bibbi, Julia och Josie inne på City Gross :) Josie är Bibbis lillasyster som är här på besök från Kanada, så med henne får man prata engelska ;)
Blev halvt ihjälskrämd på jobbet i natt, någon bestämde sig nämligen för att starta en motorcykel och gasa iväg precis utanför lägenheten vid 02:20 -.- Normalt är tyst och lugnt där utanför så det blev en chock. Så otroligt fräckt och tanklöst mot dom som ska sova.
Har planer på att inte göra så värst mycket mer idag ;) Kanske blir det lite Sims 3 eller häng utomhus med en bok om vädret tillåter (det är en hel del oroväckande moln) :) 
Ikväll blir det amerikanska pannkakor till middag och i morgon är det jobb 8:30-16:00 som gäller :) Bara fyra ynka pass innan semestern! Me like ;) Hoppas ni har en skön helg och att solen har hittat er!

Laudag 21:a Juli

2012-07-21: Pusatinggsdagen    
 
Normalt var atingg ett arbetsgille, t.ex. för att hjälpa någon att lägga ag på ett tak, täkkatingg. Den som fick hjälp bjöd på rikligt med mat och dryck. Ett arbetsgille där man skulle ha egen matpåse med sig kallades pusatingg.

Fredag 20:e Juli

2012-07-20: Gutamålsgildes dag    
 
Gutamålsgillet firar sin årsdag den 20 juli, eftersom det det var denna dag år 1945 som gillet bildades av tio personer, som ville göra något för det gamla språket. Det har gjorts mycket under åren som gått sen dess.

Kattprofil - Molly

Namn: Molly

Födelseår: 2011 (1 september)

Födelseort: Moheda

Färger: Grå och beige

Mer info: Är kastrerad och ID-märkt med tatuering i örat

Personlighet: Molly är ganska busig men gillar mest att leka på egen hand. Hon älskar insekter, både att jaga dom och att äta dom. Hon har bland annat ätit myror, flugor, mygg och spindlar. Molly älskar oxå att trampa på min filt, helst när jag har fötterna under den så hon kan stå på fötterna. Med trampa menar jag sådär som kattungar gör på sin mamma för att få mjölken att flöda bättre och som vuxna katter oxå gör ibland. Det roligaste var när hon trampade så där på Rookie. Molly är väldigt gosig av sig på morgonen och ganska gosig på kvällen men inte så mycket på dagen.

Under bilderna står fotodatumet.

 

2011-10-30 (första bilden på Molly, när vi var och tittade på henne och hennes syskon)

 

2011-11-28

 

2011-11-28

 

2012-05-16

 

2012-05-02

 

2012-07-10

Torsdag 19:e Juli

2012-07-19: All källinggars dag    
 
Källinggviku, käringveckan, inleds med denna dag som tillägnas all källinggar, med och utan namnsdag i veckan. Kom ihåg att på gutamål är det fint att vara källingg!

Trädgårdsregn

      
 
      
 
      
 
      
 
      
 
      
 

Luktärter anno 2012

 
 
 
 

Det mesta regnar bort...

Känner mig totalt seg av allt det förbannade regnandet. Hoppade vi över sommaren i år eller vad hände? :( Behöver sol nu! Hoppas, hoppas, hoppas det blir sol när jag är på Gotland under semestern! Annars får någon banne mig stå till svars ;) 
Nog om vädret. Idag var det jobb 8:30-16 och i morgon 15:45-10 ^^ Så jag får vara ledig nästan ett dygn nu :P Älskling har varit duktig och städat här hemma idag :) 
Får se om det blir något uppehåll i regnandet snart så jag kan gå ut och fota lite :) Måste ju visa upp mina fina luktärter bland annat :)
Ni får jättegärna tipsa mig om någon sorts nail art jag kan göra! Det kan vara vad som helst, behöver inte ens vara gjort av någon innan som nail art eller det kan bara vara ett mönster :) Du behöver inte veta något om hur nail art funkar eller utöva det själv, bara tipsa mig om något som skulle kunna passa på mina naglar! Tar emot alla förslag, det är bara att kommentera eller maila över en bild. Vad vill just Du att jag ska ha för nail art? Tack på förhand ♥ Kram

Ett litet missförstånd

Trodde jag skulle jobba kvällspasset in morgon men det var visst idag. Detta eftersom jag bytte ett pass med en annan assistent så jag kunde förlänga min minisemester lite grann. Så det var bara att skynda iväg till jobbet när det väl upptäcktes ^^ Men faktiskt skönt för då har jag "bara" jobb 8:30-16:00 i morgon :P Snart dags för mig att gå till sängs alltså :) Kram på er ♥  

Jobbnytt på en onsdag

Bara jobbat 9-12 idag, lite för kort dag kanske ^^ Pratat med chefen idag oxå och jag får fortsätta som vikarie året ut, men ska troligtvis byta en av brukarna, det är inte helt bestämt ännu. Har kvar mitt nuvarande schema hela augusti sen blir det ett nytt. Blir troligtvis tillsvidare-anställd nästa år :) Hoppas!
Idag hade jag lite träningsvärk i axlarna på morgonen efter simningen igår. Det gick över ganska snabbt men nu har jag ont i mitt knä av någon konstig anledning :/ Jag som aldrig har ont i knäna. Hoppas det går över snart.
Blir nog en vanlig dag, med softande och en del fix idag. I morgon är det jobb 8:30-21:45 som gäller Ute blåser det massor och det regnar ibland :( Nu får det minsann bli soligt och varmt snart. Punkt. Ha det bäst, chokladhäst!

Onsdag 18:e Juli

2012-07-18: Stikkelsbärsdagen    
 
Det är bara på svenska som man talar om krusbär. På gutamål liksom på danska och norska heter det stikkelsbär eller något liknande, och det namnet passar bra till en buske som har gott om stickande taggar.

Blommor

 
 
 

Mini spelar Nintendo 3DS

 
 

Simmat

Har varit i simhallen i Växjö idag och simmat med Toloe :) Härligt med bubbelpoolen och jobbigt att simma men skönt :) 400 meter blev det för min del, skulle nog blivit lite mer om det inte var så trångt i bassängen.
Direkt när jag kom hem tog Joel bilen för att åka iväg och fiska med Jon :) Så jag har en lugn kväll för mig själv med tv/film och spel :) Har faktiskt börjat räkna ner dagarna till semestern nu :P Hoppas ni har en skön tisdag!

Teisdag 17:e Juli

2012-07-17: Braidsräumdagen    
 
När det nyslagna ängshöet skall torkas samlar man ihop det till ett braide på en solig plats. Den del av änget som skall räfsas ihop till braide kallas för braidsräum.

Mario vs Donkey Kong Mini-land Mayhem

Hittade ett (i alla fall för mig) nytt NDS-spel på Ge-kås: Mario vs Donkey Kong Mini-land Mayhem :) Tittade inte jättenoga på det eftersom jag är ett Mario-fan och gillar dom flesta Mario-spelen. Upptäckte först när jag provade det att det är ett pussel/strategispel :P Dock ganska roligt och jag gillar att man får tänka till och planera sitt spel lite grann :) 

Senaste nytt på örhängsfronten

Dom svarta och dom i mitten kommer från Ur&Penn men minns inte priset. Dom andra är från Glitter och kostade 35:- tillsammans :)

Måndag 16:e Juli

2012-07-16: Sletatinggsdagen    
 
Slåtter i ett änge, där många hjälps åt, och samtidigt en fest, där alla som är med bjuds på mat och dryck, är det som i våra dagar kallas för sletatingg.
 

Bilder från minisemestern

      
 
      
 
      
 
      '
 
      
 
        
      
 
De sista fem bilderna förutom den allra sista är tagna med mobilen :) 
 
 

Katter

Denna gången blev det katter i fem olika färger :)

Vildkanin

 
Den här lille gynnaren satt ute i trädgården och mumsade på gräs och annat i torsdags morse vid 8-tiden :) Den är fotad inifrån huset.
 
 
Gissa vilka som satt och spanade på kaninen ;)
 

Torsdag 12:e Juli - Sundag 15:e Juli

2012-07-15: Skyrdagen
Skyr är syrad mjölk eller filbunke, framställd på gammalt sätt, och skyr kan den också heta i andra nordiska länder, fast den kanske inte smakar likadant. Här smaksatte man skyr med socker, kanel och ingefära.
2012-07-14: Naikars dag På gutamål har naikar ett helt eget namn, men på svenska heter de backsmultron. Naikar är en egen art, som är olik smultron. Bären smakar annorlunda och behåller foderbladen, fluse, när man plockar dem.

2012-07-13: Kuldagen När man bränner såide (= tjärdal) eller mila får man kul, det vill säga den produkt som oftast används som grillkol. Det är roligt att det finns kul från Gotland.
2012-07-12: Sigdspånsdagen För att bibehålla sigdens, liens, skärpa under slåttern bryner man den emellanåt med en sigdspån. Denna utgörs av ett avlångt trästycke på vilket man fäst finkornig sand med hjälp av smör eller ister.

Hemma igen!

Har ni saknat mig? ;) Är hemma igen nu i alla fall, eller kom vid 17-tiden och vid 17:30 åkte vi till min svärfar för att träffa hela Tunroth-klanen (i stort sett) :D Alltid lika trevligt! Men därför har jag inte hunnit lägga upp några nya inlägg idag, tyvärr men i morgon kommer det absolut en hel del! 
Har fått en kommentar om att lägga upp ett steg-för-steg-inlägg om hur jag gjorde min kiwi-nail-art. Så det ska jag absolut göra :) Vill ni se någon mer nail art i steg-för-steg så hojta till så fixar jag det! :) Eller något annat på bloggen för den delen :P
Nu måste jag gå och lägga mig för jag är ganska yr och riktigt trött. Tur man är ledig i morgon :) Kram på er alla ♥

Agnes - One Last Time

Har verkligen fastnat för Agnes nya låt One Last Time :) Har alltid gillat hennes röst men inte riktigt hennes låtar. Nu verkar hon ha hittat rätt och jag hoppas hon fortsätter i samma stil :)
 
 
Beat. Drum. I'm gonna lose him
Just like water through my hands
Light hits your face and you look at me like I'm a stranger
So far away, but still so near

And you can blame it on my crazy heart
I got lost, you got torn apart
I wish you would let me hold you
Let me hold you
One last time

If this is over, if this is the end
If you don't wanna see my face again
Please just let me hold you
Let me hold you, one last time

Last night when you were sleeping
I danced away, I flew so high
I let you down and then I woke up next to a stranger
I can't believe, what have I done

And you can blame it on my crazy heart
I got lost, you got torn apart
I wish you would let me hold you
Let me hold you
One last time

If this is over, if this is the end
If you don't wanna see my face again
Please just let me hold you
Let me hold you, one last time

I don't know what to say anymore
I don't want it to end up this way
If you would only give me the chance
I know I could do so much better

And you can blame it on my crazy heart.
I got lost, you got torn apart
I wish you would let me hold you
Let me hold you
One last time

If this is over, if this is the end
If you don't wanna see my face again
Please just let me hold you
Let me hold you, one last time
One last time
One last time
One last time
One last time
 
 
 

Cecilia

Fick även min gamla fina docka Cecilia av mina föräldrar :) Hon är köpt i Tyskland tror jag, rätta mig mamma om jag har fel :) Hon hade genomskinliga hårsnoddar och en till strumpa från början, och det är Ebba (min brorsdotter) skyldig till ;)

Nya pussel

Fick två nya pussel av min familj i lördags :) Det blir något att roa mig med i vinter! Söta med :)

Blandade kattbilder

 
 
 
 
 
 
 
 

Ett kort uppehåll

Det blir ett litet uppehåll på bloggen från och med i morgon och till lördag nu när jag ska ha min minisemester med familjen :) Är hemma igen någon gång på lördag så på kvällen då borde jag va tillbaka :) Funderar på om jag ska lägga upp några tidsinställda inlägg under tiden jag är borta så det inte blir så tomt här ^^ Har förhoppningsvis en hel del spännande att blogga om när jag kommer tillbaka :) Min kamera är redan nerpackad.
Jobbat hela dagen idag, nyss kommit hem faktiskt. I morgon blir det jobb 9-14 och sen sticker jag mot Ullared för att träffa mamma, pappa och Patrik där :) Troligtvis tar vi en tur in på Ge-kås redan då ;)
Ha en superhärlig torsdag, fredag och lördag så hörs vi då! ♥

Onsdag 11:e Juli

2012-07-11: Vässtain’ns dag    
 
En vässtain är en rund sandsten som sitter i en ställning. Den vevas runt av en person när en annan person har behov av att skärpa liar och knivar.

Sötnöt Molly

Molly just nu (mobilbild)

Teisdag 10:e Juli

2012-07-10: Raubärsdagen    
 
Med raubär menas oftast smultron. Rödbär var ett av de växtnamn som Linné antecknade under sin gotländska resa. En högt uppsatt person är på gutamål haugt pa strad, högt på strå. Tänk på smultron på ett - grässtrå!

Trött

Efter två kvälls- och nattpass på jobbet så är jag väldigt trött kan jag säga ^^ Har försökt sova lite men blir bara ännu tröttare och får huvudvärk när jag vaknar :/ Så det blir tidigt i säng ikväll. Skönt att vara ledig i morgon oxå :)
Ute är det soligt och varmt men ganska så blåsigt. Sommaren hittills har varit riktigt dålig rent vädermässigt. Bara regn, regn och mer regn. I Målilla här i Småland kom det 113 mm regn på ett dygn i förrgår, det var stora översvämningar på gränsen till naturkatastrof. Helt sjukt mycket regn, så nu måste det sluta. Punkt!
Fram tills min minisemester till helgen så händer inte så mycket. Jobb hela dagen på onsdag och halva dagen på torsdag och sen åker jag mot Ullared :D Ha en bra måndag och hopppas ni inte regnat bort! ;)

Måndag 9:e Juli

2012-07-09: Tjelvars dag    
 
Tjelvar, som enligt Gutasagan var den första människan på Gotland bör naturligtvis ha en egen dag. Han fick tända en brasa direkt på stranden, men vi har säkert en egen grill som vi kan använda när vi firar Tjelvars dag.

Sundag 8:e Juli

2012-07-08: Stanggspelsdagen    
 
Andra söndagen i juli har det under lång tid varit en högtidsdag för gutnisk idrott, och därmed också en märkesdag i almanackan. På andra håll räknar man före och efter älgjakten. Här är det Stanggspeli som räknas.
 
 

Kiwi

Kiwi-naglar blev det :P Dock inte pappas förslag eftersom jag inte lyckades med det, men ska undersöka om jag kan lösa det :)
 
Nästan lust att smaka lite ;) DIY finns här!

Kort hemmavistelse

Kom hem för ungefär en halvtimme sen från jobbet och nästa pass börjar 15:45 så är bara hemma några timmar ^^ Ska strax laga mat och sen fixa ny nail art - fick en idé av pappa som jag ska prova :) Ni får se den här sen om det blir bra :P
Annars blir det en lugn dag för det är nog tufft att ha två nattpass på raken - jag har inte haft det innan så jag vet inte men jag skulle tro det ;) Kommer nog va rätt trött i morgon när jag kommer hem ^^ Tur man är ledig måndag och tisdag då.
Känner verkligen att sommaren regnar bort i år :( Trodde det skulle bli soligt och fint nu, men det är mest bara varmt och regnigt. Håller tummarna för att det är sol när jag (vi) ska till Gotland sen i alla fall :) Hoppas ni har en skön helg trots regnet! ♥

Besök

Idag har mamma, pappa och Patrik varit här en stund :D Vi bjöd på grillat vildsvin och jordgubbspaj med hemgjord vaniljsås och hemgjord flädersaft :) Så gott och så härligt att träffa dom igen! Just nu längtar jag tills torsdag då jag ska åka till dom :)
Snart dags att åka iväg och jobba tills klockan 10 i morgon. Sen blir det jobb 15:45-10 i morgon med ^^ Lite jobbigt men det får gå. Ha en bra lördagskväll så återkommer jag i morgon! ♥

Bibeln

Detta är en gammal bibel som jag nu fått av mina föräldrar, den är stor och några tusen sidor tjock :)
 
Bibeln trycktes 1929 och köptes av min pappas farfar :)
 
Gammal svensk text och häftiga illustrationer :) Detta är en bibel som ska aktas väl.

Laudag 7:e Juli

2012-07-07: Varpus dag    
 
Den andra stora gutniska idrotten är varpa, och den har spritt sig också utanför Gotland. Man kastar varpa och inget annat, det är viktigt. Varpan, varpu, kan vara en stor flat sten eller en gjuten metallvarpa.
 
 

Spider

Grön spindel :P

Fredag 6:e Juli

2012-07-06: Pärkdagen    
 
Nu är det högsäsong för gutniska idrotter, och pärk är en av de största. Den spelas av två lag, med en speciell skinnklädd boll, och själva pärken är en ruta gjord av träribbor. Ordet pärk betyder också fisksump, en trälåda i vatten där man kan förvara levande fisk.

Senaste nytt i trädgården

 
Luktärten har börjat blomma så smått :)
 
Minns inte vad dessa heter men dom är fina, dock blommar dom inte så länge.
 
En av rosorna har lyckats blomma trots lusangrepp :)

Torsdag 5:e Juni

2012-07-05: Tördns dag    
 
En av de alkfåglar som finns i stor mängd på Karlsöarna är tördn, tordmulen. På tördns kraftiga svarta näbb går ett vitt streck från ögat till undre näbbspetsen. Förr trodde man att det var avföring som kom från ögat. Därav namnet, tord eller törd betyder just ”skit”.

Halvtaskig dag

Skönt väder ute och kort arbetsdag :) Dock så har jag fått skavsår på hälen och har ett annat "problem" som jag inte tänker ta upp här, det är dock jävligt jobbigt :( Plus att jag sov dåligt i natt.. Blir nog en lugn eftermiddag och kväll med andra ord ^^ Längtar tills lördag då mina föräldrar och min bror kommer :) Hoppas ni har en bra dag!

Onsdag 4:e Juli

2012-07-04: Tjåkkskörtars dag    
 
Flundror är bäst i augusti, när de är feta och fina, men får man små magra flundror i juli kan man göra tjåkkskörtar genom att doppa dem i tjock pannkakssmet innan de steks. Pannkaksflundrar är ett annat namn.

Promenad 2012-07-04

Idag har det varit superfint väder med sol och riktig sommarvärme! Dock några moln men det gör inget. Jag och Joel gick ut på en ganska så lång och skön promenad :) Gillar speciellt den första bilden:
 
         
 
      
 
      
 
      
 
      
 
 
 
 
 

Abstrakt #3

Teisdag 3:e Juli

2012-07-03: Spissnäbbens dag    
 
Spissnäbben är en alkfågel som häckar i stort antal på Karlsöarna. Den har fått sitt gutniska namn efter den smala, spetsiga näbben. På svenska kallas den sillgrissla.

Nail art - utrustning

Detta är sånt som jag använder när jag utövar nail art :)
 
Från vänster: Nail strengthener - stärker naglarna, Basecoat - underlack, Mavadry - topplack och snabbtork i ett, tunn lång nail art-pensel, nail dotting tools - att göra prickar med, Corrector pen - funkar lite som ett sudd, tandpetare - bra till det som är riktigt smått, svamp - gör det möljigt att måla med flera färger samtidigt och ger cool effekt, pincett - att hålla små bitar av svampen med. Vissa använder makeup-svampar men det blir mycket billigare och lika bra medd vanliga tvättsvampar.
 
Alltid bra att ha många nagellack i olika färger och nyanser :) Detta är alla mina, vissa är nya och andra är ganska många år gamla men funkar ändå :P Dom tre längst ner till höger är nail art-nagellack med smal pensel.
 
Nagellackbortagningsmedel utan aceton och make-up pads som är sydda i kanten så dom inte luddar så mycket.

Så tokigt det kan bli

Hittade dessa på Netto igår ^^ Inget köp dock, på grund av helknäppa instruktioner XD Om någon fattar vad som menas så hör av er till mig ;)

Glada nyheter!

Wow idag är det verkligen varmt :) Dock är jag helt slut eftersom jag inte är van vid värme ju :P Men det är det så värt. Då är det skönt att ha ett jobb där man får ut och gå och käka en glass med sin brukare ;) Måtte detta väder hålla i sig.
Ikväll blir det grillat, flintastek med potatis och tzatziki eller bea och kanske lite egenodlad sallad :) Härligt! Senare ikväll tänkte jag åka in till stan och handla mat. 
Två riktigt positiva grejer har hänt idag (förutom vädret) dels så skickade mamma ett mess på morgonen att dom vunnit en biljett åt mig till Lars Winnerbäcks konsert i Visby i sommar :D Sweet! Tack mamma och pappa ni är bäst! Det andra är att bemanningen ringde idag och undrade om jag kunde byta min dagtur på jobbet på lördag mot en kväll- och nattur (18-10), vilket jag gick med på. Det positiva med den ändringen är att jag i och med detta är hemma när när mina föräldrar och min bror kommer förbi en sväng på lördag :D Nice! Ska ju iväg sen till deras hus dom hyr nästa torsdag och då ska vi bland annat till Ge-kås och kolla på revy i Falkenberg :D
En till positiv grej är att jag fick mina nail dotting tools med posten idag :) Det är små "verktyg" man använder för att göra prickar i olika storlekar i nagellack. Köpte dom på Tradera i fredags. Ska prova dom ikväll om jag har tid, annars får det bli i morgon då jag ändå är ledig :) Tänkte lägga upp bilder sen på vad jag använder när jag gör nail art. Ha en fortsatt bra tisdag!
 
Käkade första glassen idag från Glassbaren av Alvesta-glass :D

Måndag 2:a Juli

2012-07-02: Rosars dag    
 
Förr i tiden kallades alla lite större och färgstarka blommor för rosar, t.ex. vallmogar, kungsljaus och päuktynne, som heter puktörne på svenska.

Kattmys x2

 
Älskade underbara katterna ♥♥♥
 

En smaskig blandning!

Jag och älsklingen var ute i skogen idag och plockade blåbär och några smultron :) Hittade dock inte alls mycket. Men med lite jordgubbar som svärfar köpt och GB:s glass Sandwich så blev det supergott! :D 

Linkin Park - en hyllning

Såg nyss att det var ca 1 år sedan jag skrev om Linkin Park så därför tycker jag det är dags för en ny hyllning :) Bara för att dom är så otroligt grymma ;) Tänkte skriva lite kommentarer om dom album som Linkin Park har släppt och som jag lyssnat på.
 
Hybrid Theory: Första albumet med LP som jag hörde någon gång 2001 tror jag, helt fantastiska låtar och enligt mig fortfarande den bästa CD:n. Där favoriten är Crawling och det är även min favorit av alla LP-låtar.
 
Meteora: Väldigt bra uppföljare till HT. Ungefär samma sound som tidigare. Här är favoriten Somewhere I Belong. 
 
Minutes To Midnight: Fortfarande någorlunda samma sound. Men lite mer sång och lite mindre rap än tidigare i vissa av låtarna. Även fler lugna låtar än föregående album. Favoriten är nog What I've Done.
 
A Thousand Suns: Inte lyssnat så väldigt mycket på detta albumet. Detta är ett helt nytt sound för LP och det känns ganska experimentellt över hela albumet. Eftersom det är LP:s original-sound som jag älskar så är inte detta inte riktigt så bra som dom andra. Har inte valt någon favoritlåt här.
 
Living Things: LP:s nyaste album som precis har släppts och som jag nu lyssnar på på Spotify. Så som jag tolkar det så har nu LP i dessa låtar gått tillbaka mer mot deras "riktiga" sound. Vissa låtar har dock ett annorlunda soun. Kan inte välja favoritlåt här då jag bara lyssnat en gång på varje låt.
 
Reanimation: Väljer även att ta med dom remixade albumen här eftersom jag verkligen gillar dom. Först ut är Reanimation som är en remix på vissa låtar från Hybrid Theory och Hybrid Theory EP samt demolåtar. Vanligtvis gillar jag oftast inte remixer men denna är tuff. Favoriten här är My<Dsmbr som är en av demolåtarna.
 
Collision Course: Detta är en CD med sex låtar som är en blandning av Jay-Z:s låtar och LP:s låtar, vilket blir en tuff kombination faktiskt. LP:s originail-sound med Jay-Z:s klassika raplåtar är en schysst mix. Favoriten är Points of Authority/99 problems/One Step Closer.
 
Dave Farrell, Brad Delson, Chester Bennington, Mike Shinoda, Rob Bourdon och Joseph Hanh = Linkin Park.

Frog

Hittade en groda bredvid tomten igår kväll :) (mobilbild)

Vita smultron och första egna jordgubben

Pia har något så tufft som vita smultron hemma hos sig :) Smakar som vanliga smultron fast sötare och större :) (mobilbild)
 
 
Plockade första jordgubben från en av plantorna som mamma skickade hela vägen från Gotland för någon månad sen :) Den var god men liten :P (mobilbild)

Mario

Temat denna gången är Mario :)
 
Mushroom
 
Toad
 
Luigi
 
?-block
 
 
Goomba
 
1-up mushroom
 
Fire flower
 
Mario
 
Pirahna Plant
 
Coin

Borstnejlikor

Så underbart härliga färger dessa blommor har som vi plockade hos svärfar igår :D

Årets första fläderblomssaft

Är under tillverkning ;)

Sundag 1:a Juli

2012-07-01: Haimkumstdagen    
 
Så här års söker många gotlandsfödda upp sina rötter och kommer hit på semester. Då är det en bra idé att ordna en haimkumstdag, en hemkomstdag, för att få träffa sina gamla bekanta.
 
 
RSS 2.0