Bländare

Bländaren hittar man i kamerans objektiv. Der är en iris formad av en serie blad som skapar ett hål genom vilket ljuset kan passera. Bländarens uppgift är att kontrollera mängden ljus som kommer in i objektivet samt att den kontrollerar hur mycket av motivet i bilden som är skarpt. Bländaren sammarbetar med slutartiden för att få den optimala exponeringen. 
 
Storleken på bländaren betecknas med olika f-tal, till exempel f/3,2 är en stor bländare och f/22 är en liten bländare. Stor bländare ger bilden ett kortare skärpedjup, vilket resulterar i att bakgrunden i bilden blir mjuk (suddig). En större bländaren använder man ofta till exempel vid porträttfotografering. En liten bländare ger motsatt effekt och ger alltså längre skärpedjup och därmed blir bakgrunden skarpare. En mindre bländare används till exempel vid landskapsfotografering.
 
Bländare f/3. Blomman är tydlig medan bakgrunden är suddig.
 
Bländare f/25. Blomman och bakgrunden är tydliga.
 
Bländarförval är ett valbart läge i systemkamerorna. Det betäcknas antingen med A eller Av. Bländarförvalet gör att man prioriterar bländaren när man fotograferar. Man väljer f-tal (storleken på bländaren) genom att vrida på inställningsratten på kameran. Denna inställning gör att kameran automatiskt justerar slutartiderna för att bäst sammarbeta med din valda bländare för att exponeringen ska bli bra.    
 
Bländarförvalet.
 
Inställningsratten.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0