Ge blod!

Jag är blodgivare och jag vill med detta inlägg uppmuntra fler personer att börja ge blod. Här är en historia som jag vill att ni läser:

 

Timmy behöver blod nästan varje dag

16-årige Timmy Simonsson har en mycket ovanlig kronisk sjukdom som gör att han måste få blodtransfusioner flera gånger i veckan. Utan många blodgivares insatser skulle inte Timmy överleva.

När vi besöker Timmy och hans familj med mamma Siv, pappa Jonny och storebror Rikard ska Timmy snart in till sjukhuset i Malmö för att få blodtransfusioner. Storebror är Timmys personliga assistent. Han följer med färdtjänstbussen från hemmet i Trelleborg.
Varje morgon kontrollerar Timmy själv sitt blodvärde (Hb). Om Hb-värdet är under 70 måste han ha blod. Idag är blodvärdet 58. En till sex gånger i veckan får Timmy blodtransfusioner. Varje behandling tar minst tre timmar.
- Tjugo minuter för en blodgivare betyder att jag kan må bra minst en hel dag, säger Timmy.
Hans ovanliga sjukdom kallas Blue Rubber Bleb Nevus Syndrome (BRBNS) och innebär att tunntarmen blöder. Minsta lilla stöt på magen gör att det blir en blödning. Därför måste Timmy alltid ha en vuxen med sig när han är ute.
Det finns endast några hundra kända fall av sjukdomen i hela världen och den är mycket svårbehandlad. Timmy är född med BRBNS men de stora blödningarna startade inte förrän Timmy var knappt tre år. Fram tills dess hade han klarat sig med 70 påsar blod. Mamma Siv för bok över alla Timmys blodtransfusioner:
- Han har fått 1 300 påsar blod sedan i juni 1997, berättar hon.
- Därför är det så viktigt att det finns blodgivare, inflikar pappa Jonny som själv har en lindrigare variant av BRBNS. Vi skulle behöva en tröja till Timmy med "Ge blod - jag behöver det", säger han och tänker på alla blodgivartröjor.
Timmys sjukdom innebär ett begränsat och inrutat liv för hela familjen. Trots det försöker man göra saker tillsammans såsom dagsutflykter i Skåne. Men Timmy har till exempel även varit på ett konfirmationsläger ett veckoslut i Stockholm. Där var sjukvården förberedd på att ge honom transfusioner. Han klarade sig dock hela helgen.
Timmy får hemundervisning men har som sina jämnåriga gjort PRAO. För Timmys del blev det två veckor på stans morgontidning Trelleborgs Allehanda. Där blev man så nöjda med honom att det blev fyra månaders förlängning. Snart börjar Timmy på gymnasiets estetiska linje. Hemundervisningen fortsätter, men kanske blir det även en del besök i skolan.
Timmy tar sin sjukdom med ro. Hans stora intresse är datorer - ett intresse han kan utveckla hemma eftersom han inte är så rörlig.


Hämtad från www.geblod.nu, publicerat 2010-09-30 av Thomas Attnäs.Bild lånad från Google


Visst vill du få blod om du skulle behöva, men är du beredd att ge? Om man är beredd att ta borde man vara lika beredd att ge.Kommentarer
Sandra

Heeej , super fin blogg !

följa varandra via bloglovin ? :D

/ Sandra ( humsan )

2011-04-20 @ 10:03:05
URL: http://humsan.blogg.se/
Madeleine

Tack så mycket :) Visst, jag gillar din blogg med

2011-04-20 @ 10:12:21
URL: http://maddiesworld.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0