Hembakat

Varit på jakt efter någon intressant tidning ett tag nu, någon som kan passa mig och så "snubblade" jag över denna igår :) Ska prova några recept i den och kanske blir jag prenumerant :P Den är proppfull med härliga recept, bra tips, superfina bilder och trevliga artiklar om bakning :)
 
Några bilder av hur tidningen ser ut inuti:
 

 
 
 

Gammalt körkort

När jag var hemma på Gotland sist och hälsade på så hittade jag pappas gamla körkort från 1965 då han var 19 år gammal :) Det fick följa med mig hem eftersom jag tycker bilden är så fin ♥ Pappa sa att han nog är 16 år på bilden ungefär :) Ser ganska annorlunda ut jämfört med dagens körkort va? ;)

Morgonbilder

Såg en vårtbitare sitta högst upp på vårt växthus när jag skulle hämta tidningen nu på morgonen så jag hämtade kameran och fotade den :) Sen så fotade jag lite annat i trädgården med, det har regnat i natt så det blev bra regndroppsbilder :) De första två bilderna är med 18-55mm-objektivet och resten är fotade med 70-300mm-objektivet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag 30:e Agusti

2012-08-30: Viklesintes dag    
 
Aftonbladet eller Expressen? En del människor är ständigt viklesinte, det vill säga har svårt för att bestämma sig. Och alla lider vi väl någon gång av denna åkomma.

Dags att få lite ordning

Köpt en filofax idag för att försöka få lite ordning på mitt liv så att säga ;) Har försökt att ha kalender tidigare, men det har inte funkat så bra. Den här gången ska jag verkligen ge det en chans för jag tror det kan vara nyttigt för mig :) Ska fixa lite med den nu och försöka göra den roligare och mer personlig :) Visar er nog resultatet senare ikväll eller i morgon :P

Fullt upp

Sitter i soffan en stund och tar det lugnt innan det är dags för mig att bege mig mot jobbet för en ny bredvidgång :) Ska va där mellan 16:30-23:00 och i morgon är det 8:30-16:00 som gäller men hos en annan brukare, så det blir att dyka i säng direkt när jag kommer hem ikväll ^^ 
I morse var det kallt och dimmigt ute men nu skiner solen och det är runt 20 grader ute, det gillas :) Hoppas ni har en bra onsdag så hörs vi i morgon kväll!

Onsdag 29:e Agusti

2012-08-29: Värgnätsdagen    
 
En tidig morgon så här års kan man se ett oändligt antal värgnät, spindelnät, på marken. Denna syn är ett förebud om att fiskelyckan kommer att bli god.
 
 

Molly och Rookie har mys i snurrstolen 
 

Ny spis och ugn!

Köpt ny spis/ugn idag och kan säga direkt, efter att bara ha tillagat mat en gång på den, att jag är helt såld! ;) Den har så många funktioner och är så smidig på alla sätt :) Ska absolut prova att baka något i den när jag har tid, för att se hur resultatet blir och prova att jäsa något med 3D-varmluften :P Se mer info nedan.
 
Funktioner:
 • 3D-varmluft som gör att du kan ha tre plåtar tex kakor inne samtidigt, att du kan torka frukt, jäsa deg, konservera och göra yoghurt.
 • Två av plattorna på spisen går att justera storleken på, en rund som kan bli oval och en liten rund som blir en stor rund.
 • Ugnen har utdragsskenor på två av falserna så att man kan dra ut plåten/gallret utan att det tippar.
 • Vridknapparna till ugnen och spisen trycks ut när man ska starta dom och trycks in igen när man stänger av. Dom kan även tas loss för lättare rengöring.
 • Spisen har en display som är en timer och som visar att ugnen är igång.
 • Delar av ugnen är självrengörande, resten av spisen/ugnen verkar väldigt lätt att göra rent. Ugnsluckan går att haka loss.
 • Ugnen har en superbra belysning.
 • Ugnsfunktioner: över/undervärme, 3D-varmluft, pizzaläge, undervärme, varmluftsgrill, grill - liten yta, grill - stor yta, upptining, snabbuppvärmning.
 

Teisdag 28:e Agusti

2012-08-28: Graundagen    
 
Graun heter ljung på svenska. Där ljungen växer i stora bestånd, graunbakkar, bildas det en speciell torvjord, som kallas rukkbakke eller bara rukkå eller rukke, och den är bra att blanda i krukväxtjord.

Cirkus Maximum

Här kommer några bilder och ett filmklipp från cirkusen igår :)
 
Ett gäng akrobater i början av föreställningen
 
En liten häst som sprang i sick-sack genom ringarna
 
Stora vackra svarta hästar
 
Cirkusdirektören
 
Entrén där artisterna kom ut
 
En sångare/clown
 
En fin dam, med sina två hundar och en lustigkurre som ramlade och blev puttad av hundarna
 
Akrobater utan säkerhetslina eller skyddsnät uppe i en gunga i taket
 
Kamelridning i pausen 
 
Även ponnyridning i pausen
 
En av två stora duktiga elefanter  
 
En av elefanterna med två tjejer som stod på en sak som elefanten bar i munnen
 
Två jätteduktiga kinesiska kvinnor som gjorde häftiga konster
 
Avslutningen
 
Motorcyklar som kördes runt inuti en stor metallboll
 
 
Samtliga bilder och filmer kommer från min mobil

Senaste nytt

Första passet för dagen och veckan är avklarat :) Börjar nästa vid 15:45 och det blir troligtvis att gå på cirkus senare under kvällen med jobbet :) Var på kontoret för att uträtta några ärenden, bland annat så fick jag mitt nya schema. Det börjar från och med den 1:a september, men är inte helt klart ännu av flera olika anledningar. Så jag kan inte säga så mycket om hur det verkar vara ^^ Återkommer mer om det senare. Ska i alla fall gå bredvid på det nya stället igen på onsdag. Ledig i morgon, kanske det blir att gå på jakt efter en ny spis/ugn då.
Soligt och fint ute idag men ganska blåsigt och lite kallt :P Tänkte mest ta det lugnt nu mellan passen :) Hoppas ni har en bra måndag!

Måndag 27:e Agusti

2012-08-27: Solsikkars dag    
 
Ringblommor heter solsikkar på gutamål. De lyser upp under sommaren och långt in på hösten med sina gula och orange färger. Och ändå anses de inte som särskilt fina blommor, men de kanske är för lätta att odla.

Muffins, muffins, muffins

Gjort mer muffins idag :) Blev chokladmuffins med bitar av vit choklad, lingonmuffins och chokladmuffins med Marabou mint krokant i ;) Båda sorterna av chokladmuffins blev kladdkakeliknande förmodligen för att vår ugn är trasig och inte värmer som den ska (vi ska köpa en ny) men det blev faktiskt bara gott ;) Har en hel del med lingonmuffins och jag tror svärfar ska få dom oxå, om ingen annan kommer och lägger beslag på dom :P Någon som gillar lingonmuffins och vill ha?

Sundag 26:e Agusti

2012-08-26: Summaratinggsdagen    
 
Gutamålsgillets sommarmöte som firas i augusti varje år har alltid ett tema där de söker fördjupa sig i gamla seder och bruk, men alltid med gutamålet som viktigaste ingrediens.

Skogens röda guld

Jag var ute och plockade ett gäng med lingon förut ikväll :) Blev en handfull blåbär med men dom fanns inte så mycket, det fanns desto mer lingon :P Var nog iväg en timme och plockade och sen tog det nog lika länge att rensa dom ^^ Blir nog muffins av ;)

Underbara filmer

Har valt ut mina favoritfilmer bland såna som har två eller fler uppföljare :) Vad dom här filmerna har gemensamt är, förtuom att dom är grymt bra, att jag inte tröttnar på att se dom :P Har faktiskt Matrix-maraton idag ;) Har medvetet valt bort tecknade/animerade filmer då om är en klass för sig.
 
LOTR* - mitt självklara förstahandsval :) Väntar med stor spänning på The Hobbit :D
 
TTS** - Underbara filmer och väntar ivrigt på Breaking Dawn del 2 :D
 
POTC*** - gillar faktiskt alla fyra filmerna i denna serien, Johnny Depp är ju bara bästa som Jack Sparrow!
 
TM**** - grymt bra gjorda filmer och många schyssta actionscener
 
BTTF***** - roliga och speciella filmer ;)
 
 
* LOTR - Lord Of The Rings/Sagan Om Ringen
** TTS - The Twilight Saga
*** POTC - Pirates Of The Caribbean
**** TM - The Matrix
***** BTTF - Back To The Future/Tillbaka Till Framtiden

Laudag 25:e Agusti

2012-08-25: Veit håpus dag    
 
Veit håpu, vita stoet, är lättast att få syn på under sensommarkvällarna nere på någon myr eller i fuktiga ängen. Vet man inte att det är veit håpu, så tror man att det är dimma som ser ut att röra sig.

Kattuppgift

Köpte en liten boll som man lägger kattgodis i och så ska katterna lista ut hur dom ska få ut en godisbit :) Det finns ett hål i rätt storlek så om dom slår till den ett par gånger så trillar godiset ut, hittills är det bara Molly som lyckats på egen hand (eller tass) :P Ja jag vet att det ser ut på bilden som om Fluffy lyckades men hon fuskade, jag skulle fota bollen och en godis och då kom hon fram direkt och lyckades komma med på bild :) Lite får dom allt kämpa för det goda ;)

Intensiva dagar

Har verkligen haft tre långa dagar så nu är det så skönt att det är helg och jag är ledig i två dagar :) Joel ska tyvärr jobba i morgon. Var inne i stan för en stund sen och handlade mat så det är fixat.
Idag gick jag bredvid på ett nytt ställe, kändes bra men det är en hel del nytt att lära sig :P Ska troligtvis gå bredvidd i alla fall en gång till :) Jobbtiderna idag var 07:45-16:45. Både gick upp och åkte långt tidigare än jag behövde idag på morgonen eftersom Eniro visade att det tog 30 minuter när det i själva verket tog typ 22 minuter. Så det blir nog tidigt i säng ikväll ^^
I morgon blir det en luuugn dag ;) Om det är uppehåll en längre stund i morgon kanske jag går på promenad, vi får se :) 
Känns så trist att det redan är alldeles mörkt ute :/ Hur kan det bli höst när det inte blivit riktig sommar ännu? Aja så är det får hoppas på soliga och fina höstdagar istället :) Hoppas ni har en bra fredagskväll!
 

Fredag 24:e Agusti

2012-08-24: Bartmässdagen    
 
Bartmäss har fått sitt namn efter aposteln Bartolomeus. På den dagen skall man inte så någon gröda, för då kommer den att bli full av ogräs.

Ett kortare inlägg

Slänger bara in ett kortare inlägg här ikväll :) Precis kommit hem från jobbet. Varit en ganska lugn dag för min del men humöret är fortfarande sådär halvdåligt. Skyfall, åska, blåst och sol idag ^^ Nu när det är så mörkt ute om kvällarna så känner man verkligen att hösten är på väg :/ Hösten är förmodligen den tråkigaste årstiden. Mörkt, kallt, regnigt och blåsigt, nej verkligen inte min tid. 
Strax dax att duscha och sen i säng för i morgon ska jag upp tidigt, 06:40 närmare bestämt för att infinna mig på nya jobbstället vid 07:45 och gå bredvid. Usch hatar så tidiga morgnar :( Men vad gör man :P Ha en bra torsdagskväll och fredag så hörs vi i morgon kväll! ♥

Torsdag 23:e Agusti

2012-08-23: Salmbärsdagen    
 
Blåhallon heter salmbär på gutamål, och det ordet kommer säkert att leva vidare på grund av sylten, som många anser att man måste ha till saffranspannkaka. Prova gärna med några andra sylter.

Onsdag 22:a Agusti

2012-08-22: Körkmakkens dag    
 
Körkmakken har fått äran att bli landskapsinsekt på Gotland, men så har den också ett fint namn på svenska, riddarskinnbagge.
 
Den lilla insekten i mitten är en körkmakk, riddarskinnbagge. Fotograf: Joel

Långa dagar

Haft en lång och av olika anledningar en jobbig dag idag, tur man har arbetskamrater som lättar upp stämningen :) Jobbat 9-12 och 15:45-21:45 idag och så var det möte 13:30-15:30. Har varit en deppdag för mig och jag vet egentligen inte varför, har ingen bra anledning men mitt humör har varit i botten :/ Inte varit arg eller så utan bara låg och snudd på ledsen. Känner mig ganska nervös inför min bredvidgång vid ny brukare på fredag och det har inte precis hjälpt mitt humör idag. I morgon blir det jobb 9-14 och 15:45-21:45 och sen i stort sett direkt i säng för jag måste gå upp tidigt på fredag morgon, vill inte ens tänka på hur tidigt (gillar inte så tidiga morgnar), men jag ska vara på plats vid 07:45 och det tar ungefär en halvtimme att köra dit. Hoppas jag kommer trivas att jobba där så det är värt en sån resa till varje pass :P
Så om jag inte är så aktiv här på bloggen fram tills fredag kväll eller så, så vet ni varför ;) Är ledig lördag och söndag i alla fall :) Hoppas ni har en bra onsdagskväll!

Före och efter

Så här såg det ut när vi precis hade planterat växterna i rabatten :)
 
Så här ser det ut idag :)

Teisdag 21:a Agusti

2012-08-21: Ryfträkkus dag    
 
ryfträkku vilar raftar, stängerna som agen lägges på vid täkkatingg.

Retuschering i kameran

Testade nyss retuscheringsfunktionerna som finns i kameran :) Har inte gjort det innan och det var spännande att se hur mycket som kan fixas och ändras direkt i kameran :) Så mycket som jag inte visste om innan! Finns fler inställningar än dom jag visar här nedanför. Även skapat en ny kategori här på bloggen med som jag kallar fotografering :)
 
Den första bilden jag tog som bara är en testbild att använda till dom andra effekterna. Detta är originalet
 
Som den första bilden fast i svartvitt
 
Tecknad variant av första bilden
 
Svartvit tecknad version av första bilden
 
En variant av första bilden med funktionen sepia
 
I den här bilden har jag använt funktionen räta upp på första bilden
Denna versionen av första bilden har effekten fisheye-objektiv
 
Fluffy som hon normalt ser ut
 
Fluffy som tecknad

Mörkertest

Tog några bilder nyss ute i trädgården för att testa hur kameran funkar när det är mörkt ute :) Tycker resultatet blev riktigt bra :P
 
 
 
 

Måndag 20:e Agusti

2012-08-20: Täkkatinggsdagen    
 
Täkkatingg är ett stort företag, som fordrar en kunnig arbetsledare, mycket folk som kan jobba, mycket mat och dryck, och fler lass ag än man tror skall gå åt till det tak som skall täckas.

Lammburgare

Hittade en nyhet idag på Ica när jag skulle handla lite småsaker efter jobbet, nämligen lammburgare :) Jag är en av dom som älskar lamm (så länge det är av hög kvalité och rätt tillagat) så det var värt varenda krona för jag har redan smakat en! Med frisco-brödet från Max, lite beasås och en ostskiva (slut på sallad) så blev det supergott :) Jag vet att det finns dom som säger att lamm smakar kofta och såna säker men många har aldrig smakat lamm eller fått något som är dåligt tillagat. Helgrillat lamm och lammfärs är supergott, jag önskar fler ville prova på lammkött utan fördomar :) Rekommenderar att prova dessa lammburgare från Lindströms som är saftiga och fina ;) Det finns även laxburgare och angusburgare (nötkött) av samma märke. Skulle ha fotat burgaren när den var tillagad men den slank ner så fort att jag inte hann ;)

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

Idag när jag kom hem från jobbet fann jag IKEA-katalogen i brevlådan, en av få saker jag verkligen uppskattar att få i den ;) Ska kika i den strax om jag får för Fluffy som är supergosig just nu och vill ha min odelade uppmärksamhet :P

En söndag i augusti

Idag börjar jag jobba 15:45 tills 10 i morgon så tar en lugn dag :) Men har i alla fall manglat en massa på förmiddagen. Tagit en dusch med :) 
Ute är det varmt och soligt men det blåser en del :P Konstigt att det fina vädret kommer nu när sommaren traditionellt går mot sitt slut vid den här tiden på året ^^ Men jag gillar det :) 
Har funderat på att göra en tågresa, kanske ner till Köpenhamn och spendera hela dagen där :) Men jag kan inte boka någon biljett ännu, eftersom jag ska byta schema i september och inte vet ännu hur det ser ut ^^ Kostar inte mycket mer än 400 kronor tur och retur dit med tåg :) Mer om det vid ett senare tillfälle!
Vad gör ni denna fina söndagen?

Sundag 19:e Agusti

2012-08-19; Löisarestanggis dag  
 
Långt innan det fanns riktiga fyrar tände man löisarestänggar vid fiskebodarna för att folk skulle hitta i land. Man fiskade ofta under den mörka delen av dygnet, och lysstängerna räddade nog många liv.

Fotografering

Sitter och kollar runt lite på olika tillbehör som finns till min systemkamera vad det gäller närbildsfotografering :) Jag hittar en hel massa spännande saker faktiskt ;) Ska försöka förklara lite:
 
Detta är en typ av försättslinser som kallas närlinser och som man sätter längst fram på kameran för att förstora upp foto-objektet så att säga.
 
Den här kallas för macrobälg och sitter mellan kamerahuset och objektivet, och skjuter på så vis fram objektivet. Denna använder man vid extrem närbildsfotografering. 
 
Detta är mellanringar och fungerar ungefär som macrobälgen men som finns i olika storlekar. Fungerar bra på standardobjektivet istället för ett macro-objektiv. Kan vara positivt för min del då standardobjektivet och tele/macro-objektivet har helt olika närgränser.
 
Close-up filter, ett närbildsfilter som minskar kamerans närgräns. Finns med olika styrkor (effekt) och i olika storlekar. Filter kan man placera på varann för större effekt.

Bubbeläventyr

Jag och älskling var ute förut och testade min egen blandning till jättebubblor :) Gjort en sats tidigare, men jag kan inte riktigt få dom så värst hållbara :/ Måste ta reda på om det finns något bra sätt att få dom att hålla längre :P
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna på mig är tagna av Joel
 
 

Muffinsexperiment!

Fick för mig att göra lite mer eller mindre tokiga muffins och detta är resultatet :) Tog ett originalrecept på muffins och tillsatte vaniljsocker i samtliga och sen en grej i varje :P Nu gäller det bara att provsmaka ;)
 
Överst från vänster till höger: maräng, hasselnötter, lönnsirap, kokos
Mitten från vänster till höger: strössel, kanel & kakao, havregryn, marshmallows
Nederst från vänster till höger: riven morot & rivet äpple, honung, ingefära, russin

Fredag 17:e Agusti

2012-08-17: Greimnätes dag    
 
Ett greimnät, grimnät, kan sägas bestå av tre nät. Det egentliga nätet omges på båda sidor av ett stormaskigt nät, grimmorna. Detta gör att flundrorna fastnar lättare.

Aktier

Har gjort en chansning nu och köpt aktier för drygt 100:- :P Mest på skoj för att se hur det funkar och att lära sig lite mer om akiter för jag vet egentligen inte alls mycket om hur det fungerar :) Företaget heter Zinzino och säljer fairtrade kaffe, godis, te och kaffemaskiner och verkar lovande tycker jag ;) Aktierna är så kallade frimärksaktier.
 
 
 
 

Torsdag 16:e Agusti

2012-08-16: Marildns dag  
 
Marild, mareld på svenska, är ett ljusfenomen som uppstår i havsvatten med vissa organismer. Det kallas för bioluminiscens och brukar uppträda under sensommaren när vattnet är uppvärmt.

Panetoz - Dansa Pausa

Tror nog att ingen har missat sommarens stora hit Dansa Pausa med Panetoz :P Somliga skulle nog kanske kalla det för en sommarplåga, men för att jag ska kalla en låt för det så ska den vara dålig typ Hej Monika-klass ^^ I alla fall så diggar jag låten och det är svårt att sitta still när man hör den :) Håller ni med?
 
Panetoz kommer in yeah
Panetoz kommer in och vi skapar kaos
Utmanar er alla till en afro-bounce så baby
Dansa, pausa, dansa, pausa

Skiter i om du är tjock, smal, fin eller ful
Den enda regeln är att du ska ha så jävla kul och du ska
Dansa, pausa, dansa, pausa

Panetoz kommer in och vi skapar kaos
Utmanar er alla till en afro bounce så baby
Dansa, pausa, dansa, pausa

Skiter i om du är tjock, smal, fin, eller ful
Den enda regeln är att du ska ha så javla kul och du ska
Dansa, pausa, dansa, pausa

Då är det dags igen, är det dags igen
är det dags, är det dags, är det dags igen
Ja vi kommer in och lägger den på max igen
Clean max eller sax var rädd om stilen
Står på scenen vill ha dig inte dealen
Vi pumpar musiken ni gillar er själv?
Så fet med micken backsimoodsbrad?
Bjuder er på dans sen väljer han tant?
Dansa pausa gör dutty whine - gör va' du vill
Ingen stoppar vår shine
För de de hatar, vi älskar dem
De dem kräver är känslan i dans så vi ger dem
De äkta vi backar dem vi ger dem kärlek
Så de kan dansa

De keffa vi saxar dom ja vi saxar dom
Ja vi saxar dom hey

Panetoz kommer in och vi skapar kaos
Utmanar er alla till en afro bounce så baby
Dansa, pausa, dansa, pausa

Skiter i om du är tjock small fin eller ful
Den enda regeln är att du ska ha så jävla kul och du ska
Dansa, pausa, dansa, pausa

Panetoz kommer in och vi skapar kaos
Utmanar er alla till en afro bounce så baby
Dansa, pausa, dansa, pausa

Skiter i om du är tjock small fin eller ful
Den enda regeln är att du ska ha så jävla kul och du ska
Dansa, pausa, dansa, pausa

Livet blir livet blir vad du gör det till
Du kan leva helt villt eller ta de chill
Hur du än lever ditt stå aldrig still
Låt inget hindra hindra du måste hinna
Vinna de bästa leva och försvinna
Livet är for kort för att låta tiden rinna
Hämta mina dina?
Sen pausa pausa pausa

Dansa i klubben dansa på gatan
Dansa i staden sedan lägg in den på laden?
 Dansa från botten för att nå toppen
Dansa för själen sinnen och kroppen
Dansa på scenen och dansa i publiken
Dansa för rappen
Dansa till lyriken
Dansarens drottning blir ej besviken
Dansa for banget?
Dansa till musiken
Dansa din dansa och då får du en chaaans

Panetoz kommer in och vi skapar kaos
Utmanar er alla till en afro-bounce så baby
Dansa, pausa, dansa, pausa

Skiter i om du är tjock, smal, fin, eller ful
Den enda regeln är att du ska ha så jävla kul och du ska
Dansa, pausa, dansa, pausa
 

Liten padda i gräset

 
 
 
 

Muffins x2

Bakade lite muffins efter jobbet idag, det blev bananmuffins med valnötter och citronmuffins :) Tanken är att svärfar ska få dom :) Kanske bakar fler i morgon om jag är på sånt humör :P

Flowers

Fotat lite mer med nya objektivet idag ;) Gillar verkligen hur suddig bakgrunden blir. Första bilden nedan är den bästa av dessa tycker jag :P Va tycker ni? Ser ni någon skillnad med det nya objektivett jämfört med det jag använt innan?
 
 
 
Havtorn i trädgården som börjar mogna
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onsdag 15:e Agusti

2012-08-15: Hadjödagen    
 
Det är vanligt att årligen återkommande turister och bofasta gotlänningar blir goda vänner. Därför är det lite vemodigt när sommargotlänningarna säger hadjö och reser hem.

Ledig onsdag

Skönt med en ledig dag :) Den enda helt lediga dagen på hela veckan ^^ Efter en massa kattgos i sängen gick jag upp och åt frukost och tog en dusch. Ringt ett viktigt privat samtal, klippt klorna på katterna och nu sitter jag och tittar på Johan Glans - Det Bleka Hotet :) Han är enligt mig tillsammans med Robert Gustavsson den absolut bästa komikern i Sverige :)
Sen blir det nog lite städning och funderar på att baka något, dels för att jag har massa ägg och göra av med och dels för att jag har lust att baka :P Gjort den bubbelblandning som jag ska testa senare med :)
Hoppas ni har en bra onsdag!

Dagens kattbilder

Molly
 
Fluffy
 
Rookie
 
Fluffy
 
Molly
 
Fluffy
 
Rookie

Teisdag 14:e Agusti

2012-08-14: Fjädavallns dag    
 
Fjädavall eller fjädarvall är ett gammalt ord för fjäril, men numera hör man det sällan. Om man vill locka fjärilar till sin trädgård bör man plantera kryddörter och andra aromatiska växter.

Nytt objektiv!

Köpte nytt macro- och teleobjektiv idag till kameran :D Är mycekt nöjd hittills och tycker bilden på rosen nedan blev grym ;)
 
Objektivet fullt zoomat (mobilbild)
 
Ros (macro)
 
Fluffys nos (macro)
 
Mollys päls (macro)
 
Rookie (tele)

Viol (macro)
 
Gladiolus (macro)
 
Fuschia (macro)
 
Snöflinga (macro)
 
Luktärt (macro)

Ankor på övergång!

På väg hem från dagens första arbetspass får jag stanna bilen och vänta på en drös ankor som skulle passera, på övergångsstället så klart ;) (mobilbild)

Måndag 13:e Agusti

2012-08-13: Kaitlabbens dag  
 
Idag firas de vänsterhäntas dag, som på gutamål kan heta kaitlabbens dag. Kaitlabben, eller kaitu, är vänstra handen, och den vänsterhänte är kaithäntar.

B&J - Chunky Monkey

Tyckte det var dags att prova en ny smak av Ben&Jerrys sortiment och inte blev jag besviken den här gången heller ;) Detta är bananglass med bananformade chokladbitar och valnötter.

I brist på riktigt vitrinskåp

Som jag skrev igår har jag fixat med skåpen med glasdörrar, har fyllt det med finporslin, glas, skålar med mera :) Är faktiskt riktigt nöjd och nu har vi mer plats i köket, eftersom jag flyttade en del där ifrån :) Har fortfarande kvar en del av skåpen som förvaring åt smycken och hårprodukter samt mediciner. 
 
 
 

Hemmafix

Blivit en hel del gjort här hemma idag trots halvtaskigt väder och att vi båda var slöa :P Men har i alla fall plockat in en massa saker som vi tog med från Gotland :) Rensat ur två skåp med glasdörrar som jag satt in finporslin och finglas. Blev mycket bättre än innan då det mest var massa strunt där ^^
Fått en hel del tvättat också och ordnat med en invasion av röda flygmyror i fönstret :/ Molly, den duktiga kissen, var den som upptäckte dom :) Det gjorde hon igår och vi tog bort myrorna och hällde myrr på deras bo utanför men det hjälpte visst inte så det blev en ny omgång idag.. Hatar myror inomhus.
Nu blir det film och blåbär som vi fick av Tore och Maketta :) Kram på er!

Sundag 12:e Agusti

2012-08-12: Fålkforars dag    
 
Fålkforar betyder skick och sed, vett och etikett.. Man kan säga, att fålkforar fordrar ja int av di, men häut skatt du vite. Då menar man, att du behöver inte kunna uppföra dig väl, men du skall veta hut.

Middag hos Tore

Tore och hans tjej Maketta bjöd oss på sikmiddag ikväll :) Så gott! Till dessert blev det en härlig blåbärspaj :) Samtliga bilder är mobilbilder
 
Solen sken i svärfars trädgård
 
Missan
 
Ett glas vitt till maten
 
Vacker lila blomma som växt upp i trädet

Laudag 11:e Agusti

2012-08-11: Kastalns dag    
 
Vid flera gotländska kyrkor finns det kastalar. De flesta är ruiner men den i Gammelgarn renoverades för några år sedan. Kastaln fungerade som en förrådsbyggnad som man kunde försvara.

Back in Gemla

Har varit hemma nu ett par timmar, mest tagit det lugnt och vilat eftersom vi gick upp 05:30 och alltså inte sov så mycket i natt ^^ 
Ikväll ska vi iväg ner till svärfar och äta mat :) I morgon blir det nog en runda till stan för att handla mat. Måste oxå se till att packa upp alltsammans från Gotlandsresan :) 
På måndag är det dags för jobb igen, 9-12 och 15:45-21:45 ^^ Det känns helt okej faktiskt för jag är ju inte precis van att ha semester :P
Har faktiskt följt OS en del nu på tv, men känner att jag verkligen börjar tröttna nu.. Det är dags för något annat ^^ Ute är det i alla fall soligt och ganska varmt idag så man få passa på att njuta för såna här dagar har varit och är sällsynta denna sommar. Hoppas ni har en bra helg! Kram ♥

Dagens äventyr på Fårö och i Visby! (bildbomb)

Idag tog jag och Joel oss en lång tur till Fårö och till Visby (mest innanför ringmuren) :D Trots en massa regn så hade vi en superhärlig dag :) Se bildförklaringarna längst ner för mer info.

Fåröbilder:
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
Visbybilder:
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
Bildförklaringar:
 
 • 1. Gratis reklambroschyr med en karta vi fick i Fårösund
 • 2. Fårö sett från färjan
 • 3. Fårösund sett från färjan
 • 4. Färjan sett från bilen
 • 5. Joel i bilen på färjan
 • 6. Lustiga fordon vid Fårö kyrka
 • 7. Fårö kyrka
 • 8. Ebbas mat och kaffe där vi åt mat
 • 9. Fin blomma på bordet i restaurangen
 • 10. Jag på Ebbas mat och kaffe
 • 11. Min mat = kyckling och pommes med grönpepparsås
 • 12. Joels mat = hambugare med pommes
 • 13-14. Ebbes
 • 15. Fåröskog
 • 16-18. Havet (Östersjön) vid Fårö fyr - Joel på bild 17
 • 19. Fårö fyr
 • 20. Sylvi's Döttrar - mysigt bageri där vi köpte Gotlandslimpa
 • 21. Fiskebodar
 • 22. Information om Gotländska fiskelägen
 • 23. Stenmur vid Langhammars kvarn
 • 24. Langhammars kvarn
 • 25. Information om Langhammars kvarn
 • 26-30 samt 34-35. Raukområdet vid Langhammars (Joel på bild 29)
 • 31-33 Fossiler vid raukarna
 • 36. Kvarn
 • 37. Gammal byggnad
 • 38. Får
 • 39. En blöt Madeleine som kör (Joel tog bilden)
 • 40. Blå tåget som guidar folk runt i Visby (åkte inte denna gången - åkte för något år sedan)
 • 41. Österport i ringmuren
 • 42-47. Gränder i Visby innerstad
 • 48-49. Utsikt över innerstaden
 • 50, 53, 55, 57. Gränder i Visby innerstad
 • 51. Kyrktrappan vid domkyrkan
 • 52. S:ta Maria domkyrka
 • 54. Betongfår
 • 56. Ruin (minns ej namnet)
 • 58. S:t Nicolaus ruin
 • 59-63. Medeltidsmarknad  (medeltidsveckan)
 • 64, 66: Ringmuren
 • 65. Utsikt mot havet vid strandpromenaden
 • 67-78. Botaniska trädgården
 • 79. S:t Olof ruin
 • 80. Byggnad i Visby innerstad
 • 81. Drotten (S:t Trinitatis) ruin
 • 82. Vid domkyrkan
 • 83. Utsikt från kyrktrappan (längst upp)
 • 84. Gränd i Visby innerstad
 • 85. Ringmuren från insidan
 • 86. Stenar vi hittade på Fårö

Fredag 10:e Agusti

2012-08-10: Sant Las
 
Sant Las, eller Larsmäss, är en märkesdag efter helgonet Laurentius. Enligt folktron var det särskilt bra att så råg vid Larsmäss.

Mot äventyr

Sitter vid datan en stund och väntar på att älskling ska bli klar så vi kan ge oss av :P Vart vi ska åka och vad vi ska göra berättar jag för er ikväll ;) Idag är det, till skillnad från igår när det ösregnade hela dagen, soligt och fint men lite blåsigt. Förhoppningsvis får vi en härlig dag :) Laddar batteriet i kameran så det är redo för dagen ;)
Ikväll blir det att packa ner alltsammans och ut med det i bilen. I morgon går båten vid 07:20 och vi behöver åka härifrån vid 06-tiden. Så då har man ingen lust att packa ^^ Ha det bäst, chokladhäst!

En liten kanin

Jonathans svarta kanin gick tyvärr bort för ett tag sen men nu har han fått en ny kanin:
 
 
 
 
Söt va? ;)

Torsdag 9:e Agusti

2012-08-09: Blåbärskasdagen
 
Blåbärskas är nyplockade blåbär med socker och mjölk. Har man tillgång till kylskåpskall fil smakar det nästan ännu godare.

En tripp i regnet

Jag och älsklingen tog en tripp här på Gotland :) Var mest i Boge.
 
Raukar:
 
 
 
 
 
 
 
 
Vid havet:
 
 
 
Minnesgård:
 
 
 
Bilderna där jag är med är tagna av Joel

Ebba på lekplatsen

Ebba var superlycklig över att få spendera tid på lekplatsen i närheten av min mosters lägenhet :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jättebubblor!

Min kusin Elisabeth (dotter till min moster vi var på kalas hos igår) har fixat en blandning som gör att man kan göra jättestora och hållbara bubblor :) Hon visade igår och sen provade jag :P Superkul var det och nu har jag fått recept och lite grejer så jag kan göra mitt eget set :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilderna som jag är med på är tagna av Joel

Tyson & Singan

Detta är min mosters katter :) Vi var hos henne igår på födelsedagskalas :) Tyson är den svartvita och Singan är den rödorange, båda är hankatter. Singan är kortklippt för han är långhårig och hade tovor i pälsen.
 
 
 

Älskling har anlänt på Gotland!

Onsdag 8:e Agusti

2012-08-08: Kledsknäppars dag
 
Den förträffliga uppfinningen kledsknäppar, som heter klädnypor på svenska, är det svårt att klara sig utan, när man skall hänga tvätt pa kledsleinu, på klädstrecket.

Vinbärsskörd

 

Ebba

Ebba poserar :)

Teisdag 7:e Agusti

2012-08-07: Vigulantes dag
 
Det här ordet verkar inte vara i bruk överallt på Gotland. Vigulant betyder rörlig, vig, smidig och är användbart i  dessa tider då så många tränar, går på gym och ser till att vara rörliga.

Ebba gungar

 
 
 
 
 

Mammas gladiolus

Detta följer med mig hem!

Några av sakerna jag ska ta med mig hem från mitt föräldrahem här i Hejnum :)
 
En kista som min pappa gjort till mig när jag var liten
 
Ett bord som min mammas farfar gjort 
 
Silverskedar som jag fick som liten
 
Ljushållare i glas
 
Liten skål med lock 
 
Porslinskatt
 
En gammal lergök
 
Porslinsfigur
 
Ask i metall som min pappas farfar fått i 50-årspresent år 1935
 
Samma ask som ovan

Måndag 6:e Agusti

2012-08-06: Buttus dag
 
A buttå, eller butte är en piggvar, en mycket knottrig sorts flundra, som kan bli stor som en medeltidssköld. Den har kommit till heders på senare år och blivit delikatess och landskapsfisk.

Ny bukett

Plockade nya blommor i Bäl idag:
 

Ebba 4 år idag ♥

Idag är det Ebbas födelsedag :) Söta unge! Här öppnar hon sina presenter:
 
 
 
 
 

Sundag 5:e Agusti

2012-08-05: Millumteidsdagen
 
Medeltiden borde heta millumteidn på gutamål, och det var då som det blev slut på högkonjunkturen för gotlänningarna. Men minnena från den tiden, kyrkorna och ringmuren, gav oss en unik bakgrund till medeltidsveckan på Gotland.

Bilder från dagen

Ute på ikväll och gick en promenad med Patrik :) Vi gick bland annat till vår farbror Runes damm och till kyrkogården. Bild 14 = farmor och farfars grav, bild 15 = farbrors Leifs grav, bild 17 = pappas mormor och pappas farfars grav, bild 18 = pappas morfars grav.
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

Badankor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laudag 4:e Agusti

2012-08-04: Randråkkens dag
 
Abborren var förr en vanlig fisk i Östersjön. Abborren är gulgrön med ett antal tvärgående mörka ränder, vilket gett upphov till den skämtsamma benämningen randråkk.

Fredag 3:e Agusti

2012-08-03: Päustställars dag
 
Förr när man färdades med häst och vagn fanns det allmänt  kända rastplatser, päustställar, där man kunde stanna och päuste. Hästarna fick vila och människorna fick ta en bensträckare och kanske träffa gamla bekanta.

Regndroppsblommor

 
 
 
 

Abstrakt #4

Lars Winnerbäck på Gutavallen! ♥

Var ju och såg Lars Winnerbäck på Gutavallen i Visby med Marika igår kväll :D Vi fick vänta en bra stund innan det började och förbandet var uruselt men sen när väl Lasse kom in på scenen så var det guld från första stund. Åh va han är underbart grym live och hans röst är ju helt i en klass för sig! Trots att det var cirka 2800 personer där så såg vi hur bra som helst och det var inte alls trångt. Njöt av varje sekund :) Ska absolut gå och kolla på honom igen om tillfälle ges! Alla bilder och filmer är tagna med mobilen.
 
Scenen precis när vi kom
 
Lars Winnerbäck
 
 
Lasse
 
 
Jag
 
 
Marika
 
Jag och Marika :)
 
T-shirt jag köpte på konserten (ej mobilbild)
 
Filmer:
 
 
 
 
 
 
 

Torsdag 2:a Agusti

2012-08-02: Fäugeltrampdagen
 
De gotländska skogarna är artrika. Förutom tall och gran och de vanliga lövträden som man känner igen finns det kanske ett tiotal andra träd och buskar som folk sällan vet namnet på, och dem kallar man med ett gemensamt ord fäugeltramp.

Onsdag 1:a Agusti

2012-08-01: Kveiars dag
 
Kveiar är ett gammalt ord som bara finns i pluralform. Det är en mindre väg, som kommer från en eller flera gårdar eller andra ägor, och mynnar ut på en större väg i kveiminne. Oftast är kveiar en naturupplevelse med blommande vägrenar.

Bilder från idag

 
Målat på gäststugan i Bäl idag och igår, både det röda och det vita
 
Pappas bil
 
 
Salmbär
 
Målat flaggstången i Bäl idag med
 
 
 
 

Kronblom

Mamma och pappas vädergubbe från Birgers Träslöjd  i Köinge :) Själv köpte jag en katt men den har vi inte satt upp ännu :P
RSS 2.0