Hej!

Jobb, jobb, jobb. Ja denna veckan känns det som mitt liv bara består av jobb ^^ Har jobbat kväll och natt söndag till måndag samt kväll och natt till idag och om knappt två timmar är det dags att gå på kvällspasset igen :P I morgon är det oxå kvällspass, ledig på fredag och dagspass på lördag och söndag. På fredag tänkte jag ta och spendera dagen i stan :) Sitter och planerar på en överraskning och till det måste jag handla grejer, men jag säger inte mer nu. 
Idag är de haloween så Naemi och Timothy ska komma hit ikväll för deras syster Julia ska ha fest :P Tråkigt att jag inte är hemma så Joel får klara av dom själv ^^ Men det ska säkert gå bra. Om en stund ska jag åka till macken och köpa godis, ja ni läste rätt - godis ;) Men inte till mig utan till ungarna, annars vore det väl inte haloween! Jag tänkte fira med att äta höstens första apelsin istället, hoppas dom är goda för jag älskar apelsiner när det är säsong och dom är så där perfekta i smaken ;)
 
Mobilbild

Träning 2012-10-31

Körde på med ett träninspass på löpbandet idag :) Blev den vanliga intervallträningen på 38 minuter, ca 2,7 kilomete och ca 196 kalorier :) Känner mig alltid ordentligt trött i kroppen efteråt och det är meningen, men det är en skön känsla samtidigt. Tror jag har byggt på mina muskler lite, för jag orkar mer och mer med tiden :)

Onsdag 31:a Åktobar

2012-10-31: Smakräkis dag    
 
Höns, grisar och kalvar kallades för smådjuren, dom skulle ha ett extra mål mat mitt på dagen. Smakräk finns det annars gott om av många hundra slag som kattar u hundar u pinnsvein u rakk.

Träning 2012-10-30

Idag tog jag ett träningspass på cykeln :) 9 kilometer på 35 minuter ungefär, inklusive några småpauser. Kände mig piggare idag än igår så det var nog bara tillfälligt då :) 

Saffrans Guld

Risifrutti har en nyhet som heter Saffrans Guld som jag var tvungen att prova ;) Sylten är skogsbär.
 
Måste säga att jag tyckte den var jättegod :) Brukar inte äta Risifrutti särskilt ofta, men denna var faktiskt godare än den vanliga enligt mig :P Den påminnner en del om saffranspannkaka, för er som smakat det. Vill ni prova denna så passa på nu för den är bara tillfällig och kommer försvinna så småningom!

Teisdag 30:e Åktobar

2012-10-30: Ofålkis dag    
 
Ofålki betyder vårt folk, alla i familjen eller släkten. Det här är en dag att tänka på dem, och det gäller även alla våra anhöriga som vi minns men som nu är borta.

Tripp, trapp, trull

Alla katterna samlade på klösmöbeln :D I åldersordning till och med :) ♥

Read All About It

Tycker den här låten är helt fantastisk! Texten är helt underbar och Emeli Sandé sjunger den på ett så jäkla bra sett :) Hon sjöng denna låten vid OS 2012 i London.
 
(lånad bild från Google)
 
You've got the words to change a nation but you're biting your tongue
You've spent a lifetime stuck in silence afraid you'll say something wrong
If no one ever hears it, how we gonna learn your song?
So come on come on, come on come on

You've got a heart as loud as lions so why let your voice be tamed?
Maybe we're a little different, there's no need to be ashamed
You've got the light to fight the shadows so stop hiding it away
Come on, come on

I wanna sing
I wanna shout
I wanna scream till the words dry out
So put it in all of the papers, I'm not afraid
They can read all about it, read all about it oh

Oh ohhh oh
Ohhh ohhh oh
Ohhh oh oh

At night we're waking up the neighbours while we sing away the blues
Making sure that we're remembered yeah, cause we all matter too
If the truth has been forbidden, then we're breaking all the rules
So come on come on, come on come on

Let's get the TV and the radio to play our tune again,
It's bout time we got some airplay of our version of events
There's no need to be afraid, I will sing with you my friend
Come on come on

I wanna sing
I wanna shout
I wanna scream till the words dry out
So put it in all of the papers, I'm not afraid
They can read all about it, read all about it oh

Oh ohhh oh
Ohhh ohhh oh
Ohhh oh oh

Yeah we're all wonderful, wonderful people
So when did we all get so fearful?
Now we're finally finding our voices
So take a chance come help me sing this

Yeah we're all wonderful, wonderful people
So when did we all get so fearful?
And now we're finally finding our voices
Just take a chance come help me sing this

I wanna sing
I wanna shout
I wanna scream till the words dry out
So put it in all of the papers, I'm not afraid
They can read all about it, read all about it oh

Oh ohhh oh
Ohhh ohhh oh
Ohhh oh oh

I wanna sing
I wanna shout
I wanna scream till the words dry out
So put it in all of the papers, I'm not afraid
They can read all about it, read all about it oh
 

Träning 2012-10-29

Tränade på löpbandet idag igen :) 35 minuter inklusive den ofrivilliga pausen när jag måste starta om löpbandet ^^ Kör fortfarande samma som innan; två minuter på hastighet fyra och en på femman och så om igen :) Kändes jobbigare idag än vanligt, hoppas det bara är tillfälligt. Konstigt nog så är jag alltid tröttare i mitten av passet än jag är i slutet ^^ 

Måndag 29:e Åktobar

2012-10-29: Flaugdagen    
 
En flaug är en vindflöjel. Det är viktigt att man kan se åt vilket håll vinden blåser i synnerhet om man skall bedriva fiske. Eller segla.

Träning 2012-10-28

Precis tränat klart för idag :) 32 minuter idag på löpbandet, med en kort ofrivillig paus efter som bandet stänger av sig efter 30 minuter så man måste starta om det :P Nu är jag ordentligt trött i kroppen men det är en skön känsla :)

Virkad mössa

Har nu virkat klart mössan som jag nämnt tidigare :) Var inte alls särskilt svårt och den blev jättebra tycker jag :) Vad tycker ni? Har virkat den med hjälp av Crotchet Geeks video :) Så instruktionerna är på engelska :P Men jag tycker hon är jätteduktig och det är verkligen bra och tydliga videos.

Viktredovisning #6

Glada nyheter! Så skönt att se att vågen stod på 91,0 kg idag :) Det går åt rätt håll igen! Har gått ner från 94,2 kg så det är 3,2 kg på ungefär en månad och det är inte fel :) Visst jag ska erkänna att jag hade trott att jag skulle gå ner lite mer tills nu men det beror på förkylningsveckan så jag tränade dåligt. Det gör verkligen skillnad om jag tränar en vecka eller inte! Men nu kör jag på med löpbandet, träningscykeln och simningen :)

Sundag 28:e Åktobar

2012-10-28: Verkfates dag    
 
Verkfate var en kista som t.ex. smeden förvarade sina verktyg i när han skulle ta dem med sig någonstans. Idag passar det väl bättre att översätta det med verktygslåda.

Sol över höstträd

Boeuf Bourguignon

Ikväll slog vi på stort och lagade fransk husmanskost :D Så jäkla gott! Men nästa gång ska det koka längre och så ska vi ha i mer steklökar :P Rekommenderas!

Träning 2012-10-27

Idag provade jag att köra ett träningspass på cykeln jag köpte igår :) Cyklade 6 kilometer på ca 19 minuter, med 3 minuters paus med en hastighet på 19-20 km/h mesta tiden men lite snabbare ibland och lite långsammare ibland. Det känns i benen nu i alla fall :) Funderar på om jag ska cykla varannan gång och köra på löpbandet varannan gång och så försöka få till en simning i veckan :) 

Laudag 27:e Åktobar

2012-10-27:Stanggslagsdagen    
 
Stanggslag är en mycket användbar knop, t.ex. när man skall förtöja sin båt vid bryggan. På svenska kallas den dubbelt halvslag.

Träning 2012-10-26

Idag var det som sagt simning som gällde :) 850 meter på ungefär 63 minuter, skönt :) Simning är verkligen en bra och rolig träning! Tack Toloe för idag ♥
 morgon blir det den nya träningscykeln skulle jag tro ;) Skönt att ha lite olika träningssätt att välja på :)

Fredagsköp

Kalanchoe :) Två färger i samma växt :P
 
Amaryllis från Lidl - ska blir rosa-vit :)
 
Hyacint - ska bli rosa :)
 
Träningscykel - ny grej att träna på :D
 
Doftljus - körsbär och kakor :P
 
The Big Bang Theory - säsong fem och Lejonkungen 3 :D

God morgon!

Vaknar till ett tunt vitt täcke av snö ute, 3 minusgrader och strålande sol :) Härlig morgon måste jag säga! Idag blir det en lång dag i stan. Först ska till återvinningen, sen in till Växjö och köpa lite olika saker, sen ska jag luncha med Joel, på eftermiddagen blir det simhallen med Toloe och till sist ska jag handla mat :) Så det är snart dags för mig att sätta igång med allt. Påbörjade en virkad mössa igår så den ska jag nog fortsätta med ikväll :) Ha en skön fredag! ♥
 
Fluffy hälsar :)

Fredag 26 Åktobar

2012-10-26: Fäi-Jakådagen    
 
Jakob Karlsson, Fie i Lau, har betytt så mycket för gutamålsforskningen att hans årsdag blir Fäi-Jakådagen. Han skrev över 200 långa brev på gutamål till Mathias Klintberg, som bland annat var språkforskare.

Vinterns första snö 2012

 
 
 
 
 
 
 

Fluffy & jag

(mobilbild) Fotat av Joel

Träning 2012-10-25

Blev klar med dagens träning för en stund sedan :) Har fortsatt att öka på med intervallträningen nu varje dag sen i söndags så idag blev det 29 minuter :) Det är ungefär 2 kilometer. Känner mig nöjd med denna träningen så jag kommer köra på som jag gjort dom senaste dagarna. Funderar på om jag ska öka på hastigheten när jag kommer upp i 60 minuter, men det får vi se då :) I morgon är det simning som gäller, me like :D

Muffinsbak

Hade lust att baka redan förra veckan men då hade jag inte tid :P Men så idag är jag ledig och då passade jag på :) Tre sorters muffins blev det idag, och ja jag provsmakade en sort (lite onyttig får man vara ibland) :P Ska smaka en av varje (dock ingen fler idag) och sen ska jag ge bort resten :)
 
Äppelmuffins med havretopping - morotsmuffins - pumpamuffins 

Torsdag 25:e Åktobar

2012-10-25: Flåitdagen    
 
Flåit betyder grädde. Om man flåitar av något så innebär det att man skummar av något på ytan, t.ex. grädden av mjölken eller fettet från en köttsoppa.

Grötmiddag

 
 
(Mobilbilder)

Molly leker med maten

Detta är något Molly lärt sig av Fluffy :P (filmat med mobilen)

Träning 2012-10-24

Idag blev det 26 minuter på intervallträningen :) Det verkar som att den gör stor nytta, kan säga att jag vägde mig idag (dock efter frukost) men jag blev glad och det går åt rätt håll nu igen :) Men jag säger ingenting förrän nästa viktredovisning, som förmodligen blir på söndag eftersom jag jobbar natten mellan söndag och måndag.  
Med tanke på nattens brist på sömn så kan jag säga så här precis efter träningen att jag är jättetrött och jag tror jag kommer somna snart ^^ Men nu är jag ledig i tre hela dagar, skönt! På fredag blir det simhallen med Toloe :)

Nattlig dramatik!

Oj, i natt hände det grejer minsann! Var på jobbet för att jobba nattpass, allt lugnt fram tills strax efter midnatt då jag hör flera enorma smällar utifrån. Skyndar mig upp ur sängen och ut på balkongen, där jag genast ser en bil stå och brinna för fullt! Får panik för först tror jag att det är vår bil, men inser snart att den står parkerad till höger om den brinnande bilen med en bil emellan. Sen kommer tanken att ringa 112 men då hör jag någon ropa, till en annan som frågar, att dom redan ringt brandkåren. Jag tror dom kommer väldigt snabbt men det kändes då som väldigt lång tid. Det slår höga lågor från bilen. Så jag står kvar på balkongen en stund och ser på när brandmännen släcker bilen. Sen blir jag orolig att vår bil oxå påverkats så jag kollar till min brukare (som sover lugnt), låser dörren och rusar ut (parkeringen ligger nästan nedanför lägenheten där jag jobbar) och hör med den som äger bilen som stod mellan vår och den brinnande bilen. Han säger att han inte tror att vår bil blivit påverkad och jag skyndar tillbaka in och följer sen förloppet från balkongen. När brandmännen släckt bilen dyker polisen upp och jag ser att dom fotar bilen och pratar med människorna där, jag tror ägaren var där med. Efter kanske en timme är allt över och brandmän och polis åker därifrån och det är inte mycket kvar av bilen som brunnit. Jag såg ingen ambulans så jag tror inte att någon människa kom till skada. Det läskigaste är att jag kan inte tänka mig att en avstängd, parkerad bil kan fatta eld bara så där. Undrar om satt eld på bilen? Var helt skakad, orolig och nervös så jag sov inte alls mycket i natt. Var klarvaken fram tills efter 03 i alla fall. Bilen som stod mellan vår och den som brann blev oxå ganska skadad, men jag vet inte hur mycket. Dom flyttade en bilen någon gång efter att allt var klart.
 
Några bilder på bilen som brunnit jag tog (med mobilen) innan jag åkte hem idag från jobbet:
 
 
 

Onsdag 24:e Åktobar

2012-10-24: Kymbeldagen    
 
A kymbel är ett märke som fungerar som markering. Det kan vara en bock i kanten, ett bomärke, en logotype eller ett gränsmärke i skogen. Gutamålsgillets eget kymbel kan beskrivas som a G-runå ei en rundail.

Brorsbarnen ♥

Ebba och Jonathan ♥ (mobilbilder)

Träning 2012-10-23

Idag blev det samma träning som igår fast 23 minuter denna gången :) Passade på att träna nästan direkt efter jobbet eftersom jag tänkte att om jag satte mig för att ta det lugnt så skulle jag inte orka träna sen :P Har nattpass igen på jobbet i natt så jag får se om det blir kvällsträning i morgon istället.
 

Matåtervinning!

Idag har vi fått hit grejer så vi kan börja återvinna matrester och sånt som ska bli biogas :) Så skönt för då slipper jag ha dåligt samvete för att slänga mat i soporna :) Har ni sån här återvinning hemma?

Teisdag 23:e Åktobar

Lummguttdagen
 
När förrådet av äppel- och pikkgåttar var fyllt på hösten kunde man få lite torkade äppel- och päronklyftor i fickan, lummu, när man skulle ge sig ut i arbetet eller till skolan. Lummgutt kan även bestå av annat godis.

Träning 2012-10-22

Idag blev det ett träningspass på förmiddagen eftersom det är möte kl 14 och sen jobb tills i morgon. Körde samma träning som igår fast 20 minuter idag istället. Känns skönt att kunna öka på med träningen och att man orkar mer och mer med tiden :)
I morgon gissar jag på att det blir eftermiddagsträning. Vi får se om jag behöver sova lite i morgon då jag har två nattpass på raken nu :) Tänker köra samma pass som idag och om jag orkar så ökar jag på med tre minuter till. Planen är att komma upp i 60 minuter så småningom. Ska se till att träna i alla fall sex dagar i veckan :)

Morotsbröd - recept

Fått förfrågan om att lägga upp receptet på morotsbröd här på bloggen så här kommer det:

 

Ingredienser:

 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • 25 g rumstempererat smör
 • 2 tsk salt
 • 2 msk honung eller ljus sirap
 • 3 dl rårivna morötter
 • 13-15 dl lantbrödsvetemjöl fyra sädesslag
Pensling:
 • 1 uppvispat ägg
 • 1/2 dl pumpafrön
 • 1/2 dl solroskärnor
 • ev. flingsalt
Gör så här:
Värm mjölken fingervarm (37 grader), smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser samt det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen och forma till bröd eller bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt eller lägg i brödformar. Låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla med ägg, strö över pumpafrön och solroskärnor och eventuellt flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
 

Viktredovisning #5

Kom tyvärr inte ihåg att väga mig idag på morgonen, men det ligger någonstans på 92 kg nu. Har slarvat med träningen förra veckan så jag ska ta mig i kragen ordentligt och köra hårt denna veckan! Det är så lätt att börja med ursäkter om varför man inte kan träna och det måste jag sluta med, det hjälper inte mig. Jag vet att jag kan klara detta själv, det är en utmaning och det är så jag måste se det :) Det gäller bara att tänka bra tankar och att pumpa upp motivationen :) 

Måndag 22:a Åktobar

2012-10-22: Löigdalars dag    
 
Löigdalar är gutamålets ord för skrattgropar. Många tycker att detta är ett av våra allra vackraste ord.

Träning 2012-10-21

Körde ett träningspass på löpbandet ikväll :) Intervallträning blev det, 17 minuter denna gången och som vanligt två minuter på hastighet fyra och en på femman om vartannat :) Kändes skönt att köra hårt för jag har inte fått till så mycket träning denna veckan som jag velat. 
I morgon får det bli träning på förmiddagen eftersom jag har möte vid 14 och sen är det jobb hela kvällen och natten ^^

Trattkantareller och morotsbröd!

Vi var ute i skogen idag och plockade trattkantareller :) Hittade ganska mycket faktiskt, men vi glömde mäta så ni får uppskatta från bilden :P
 
Rensad svamp :) Nu ska den bara torka och sen är den klar att användas.
 
Efter svampplockning och rensning så satte jag igång att baka morotsbröd :) Så gott!

Sundag 21:a Åktobar

2012-10-21: Stumbeldagen    
 
Allt togs tillvara i skogen förr, även stubbarna. Tallstubbarna skulle vara minst trettio år gamla för då fanns bara tjärveden, faitvidn, kvar. Stubbar av gran användes ofta till båtspant eller till att elda med.

Aktuellt

Har hållt på med massa städ och fix här hemma både igår och idag så därför uteblir träningen. Håller igång så mycket så jag inte orkar träna men i morgon blir det löpbandet igen :) Ikväll kommer Pia med familj hit och kanske Tore och Marketta oxå :) Så ska börja med maten om en stund.
I morgon är det jobb 10-12, inte så mycket men rätt skönt eftersom på måndag är det möte vid 14 och sen direkt efter jobbar jag och ända till 10 på tisdag och sen börjar jag igen vid 21 på tisdag ^^ Hoppas ni har en bra lördag :)
 

Laudag 20:e Åktobar

2012-10-20: Pliktis dag    
 
Plikti är en skiljevägg mellan bakstammen och bakrummet i en storbåt. Över plikti lades en flake, lucka, som lambi, fåren, på Lilla Karlsö transporterades på varje vår och höst.

Inlagd pumpa

Ikväll har jag gjort klart inläggningen av pumpan som jag började med igår :) Hittade perfekta burkar på ÖB, nu ska det bara svalna och sen in i kylen så är det klart att äta :) Mums!

Kattbroderi

 
Nu är min katt som jag broderat klar efter många timmar :) Nu behöver jag bara en ram till den :)

Fredag 19:e Åktobar

2012-10-19: Årdflaugens dag    
 
Årdflaug är ett nygutniskt ord för telefax. Det nybildade ordet har blivit allmänt accepterat, men frågan är om faxen kommer att vara i bruk så länge till, och därför har nu många börjat använda ordet för SMS, textmeddelanden mellan mobiltelefoner.

20% på Glitter

Detta är vad jag köpte idag på Glitter eftersom jag hade rabbat där och idag var sista dagen det gällde :) Är supernöjd med klockan :) Älskar att det är romerska siffror för den påminner om en klocka som satt i köket under hela min uppväxt och som jag tittat på otaligt många gånger :)
 
 
 

Träning 2012-10-18

Har varit i simhallen i Växjö idag med Toloe :) Vi fick vänta en stund innan vi kunde börja simma för att det var så mycket folk. Det var många skolbarn/ungdomar där. Kändes riktigt bra att simma idag och på en timme hann jag med 750 meter och det är jag jättenöjd med! När jag började simma fixade jag ungefär 400 meter på samma tid så jag har absolut mer ork nu :) Skönt! Trodde jag inte skulle orka så mycket då det har varit lite si och så med träningen när jag var sjuk och för att jag jobbade i natt, men jag kände inget av det :) Nöjd!

Inlagd pumpa på gång

Har ägnat kvällen åt att påbörja inläggning av pumpa :) Har gjort på två kilo pumpa så det blir en hel del! Det ska stå tills i morgon då jag ska göra klart det :) Någon av er som gillar inlagd pumpa?

Mot simhallen!

Ska snart börja packa för att träffa Toloe vid simhallen i Växjö vid 12 :) Har jobbat natten nu men jag hoppas att det inte påverkar och att jag minst orkar lika mycket som vanligt men helst mer :) Ska handla lite saker efteråt och hämta Joel från jobbet.
Tänkte att vi skulle göra inlagd pumpa när vi kommer hem :) Hittade en bra och billig (13:-/kg) på Netto idag. Det är jättegott till kött :) Gjorde för något år sen men dom blev för hårda, så denna gången ska jag se till att koka dom ordentligt :) Säg till om ni vill ha recept på inlagd pumpa så ordnar jag det! Kram på er ♥

Torsdag 18:e Åktobar

2012-10-18: Standtårrars dag    
 
Träd som stått torra och döda några år i skogen kallades för standtårrar, dom sågades ner och togs hem till jaulvid. De brann bra eftersom de var torra på rot.

Dagen i bilder

Började dagen med att lägga in äpplen i ugnen för torkning :)
Sen började jag att koka lingonsaft :)
 
Rookie gillar att snurra i solstrimmor :P
 
Färdig lingonsaft att dricka :) Blev cirka två liter.
 
Planterade ljungblommor på eftermiddagen :)
 
Köpte dom för 5:-/styck på Arken i Växjö, bra pris!

Fått mycket gjort!

Idag har varit en sån där "fått mycket gjort"-dag :) Skönt att ha såna dagar ibland! Idag har jag:
 • Kokat ungefär 2 liter lingonsaft (tog ganska lång tid)
 • Tvättat och hängt upp en maskin kläder
 • Lagat lunch och stekt färs till i morgon
 • Snyggat till och röjt undan
 • Dammat
 • Dammsugit
 • Torkat äpplen i ugnen
 • Rensat ur och rengjort skafferiet
 • Fyllt i, startat och sen tömt diskmaskinen två gånger
 
Så efter en skön dusch nu tar jag det lugnt resten av kvällen, fram tills jag börjar jobba, med mitt broderi :) Har kvar hemgjord pizza sen igår kväll så middagen är fixad, skönt! 

Onsdag 17:e Åktobar

2012-10-17: Piggåttars dag    
 
Små päron skärs i klyftor och torkas, och sen byter de namn till piggåttar eller pikkgåttar. Äppelgåttar görs på samma sätt, och båda är goda till fruktsoppa och kräm.

Denna veckan

Hände inte så mycket idag och därför blir det lite fattigt här på bloggen. Idag har jag, efter nattjobb, mest broderat och så har jag handlat mat :) Är snart klar med det broderiet jag håller på med nu :) Har fotat processen med mobilen då och då så jag kan visa er hur det sett ut under tiden. 
I morgon tänkte jag ha en sån där effektiv dag och göra en massa saker, och överst på listan står städning. Hoppas jag kan sova ordentligt i natt så jag är pigg i morgon, har varit dåligt med sömn den senaste tiden :( Börjar ju jobba 21 i morgon oxå så då är det bra om jag sover bra natten innan. 
På torsdag eftermiddag ska jag iväg och simma med Toloe :) Fredag är en helt ledig dag så jag vet inte vad jag ska göra då, kanske bara vad jag känner för. På lördag kväll kommer Pia med familj hit för att äta mat och ha det trevligt :) Söndag är det jobb igen.
Tänkte jag skulle göra lingonsaft i veckan, samt inlagd pumpa om jag hittar någon bra i affären :) Kanske blir det torkade äpplen med för det skulle jag kunna hinna i morgon, då det mest sköter sig självt :P Har ni några planer för veckan? Kram ♥

Teisdag 16:e Åktobar

2012-10-16: Stainkörkars dag    
 
Här handlar det inte om kyrkor byggda av sten, utan om äpplen av den mycket omtyckta gotländska sorten Stainkörkar, som härstammar från socknen Stenkyrka.
 
Bild lånad från Wikipedia

Träning 2012-10-15

Kände mig så pass frisk att jag kunde köra ett träningspass på löpbandet idag :) 30 minuter på hastighet 3,5 ledde till 1,7 kilometer :) Precis avslutat passet fakitskt och tagit en dusch. Är rätt så ordentligt trött nu men det var skönt att komma igång med träningen igen.
Måste se till att köpa en ny cykelsadel så jag kan ta en runda på cykeln igen :) Sist hade jag ont i baken tre dagar efter och det har jag aldrig haft innan, så det måste vara sadeln. Någon som vet vad en cykelsadel kostar?
Fick några bra tips på träning sist jag frågade, men jag frågar igen och nu vill jag ha tips på bra träning hemma :) Eller bara övningar :)

Viktredovisning #4

Tyvärr har jag inte mycket att komma med denna veckas viktredovisning :( Som ni vet så har jag inte kunnat träna på grund av min förkylning så tyvärr har jag gått upp lite, och jag tror att det har en viss förklaring som inte har att göra med vad jag äter. Hur som helst så tänkte jag ta ny tag denna veckan så jag ska börja med ett pass på löpbandet idag. Får se hur det känns, hoppas det känns bra så jag kan fortsätta. Är ju ännu lite lite förkyld men mest bara täppt i näsan så jag ska ta det lugnt :) Hoppas jag kan återkomma nästa måndag med gladare besked. Såna här "bakslag" får man stå ut men när man blir sjuk så får jag ta nya tag nu :)

Måndag 15:e Åktobar

2012-10-15: Haustplögningsdagen    
 
Höstplöjningen är det nu dags för, och sen får jorden vila till våren i väntan på sådd. En välplöjd åker är en vacker syn. Ett gammalt ordstäv: Till sankt Brite skall man ha släut ti rite, det vill säga att höstplöjningen skall vara färdig till Birgittadagen.

Trött...

Är så trött och seg idag... Det beror på att jag inte sovit ordentligt på tre nätter nu, på grund av halsont, jobb och stress antar jag. Att jag just nu är täppt i näsan spär ju på det här med att inte kunna sova ordentligt. Har inte kunnat träna heller, då blir jag piggare. Varit tvungen att gå upp tidigare än jag är van vid och det gillar jag inte. Trivs bäst med att lägga mig vid 23-tiden och sen gå upp vid 8-tiden, då mår jag som bäst :)  
Vädret är skit rent ut sagt - kallt, regnigt och blåstigt :( Mörkt och trist. Oktober är nog näst tråkigaste månaden på året, näst efter november ^^
Tanken var att vi skulle ge oss ut i skogen idag, i jakt på svamp men jag vet inte om det blir av. Skulle vara roligt, men jag tycker inte vädret är så bra för skogsliv idag. Inte någon rolig dag på jobbet heller så tyvärr blir detta något av ett klago-inlägg. Hoppas ni har en bättre söndag ♥

Sundag 14:e Åktobar

2012-10-14: Mörmavars dag    
 
Mörmavar kan översättas med myrmåsar, men de heter skrattmåsar på svenska. De är mindre än fiskmåsar, har röd näbb, röda ben och mörkt huvud, fast inte hela året.

Pall och eltandborste

Köpt en eltandborste idag som jag tänkte prova istället för vanlig tandborste :) Har redan testat den och den verkar bra, men det är helt klart annorlunda ^^
 
Skulle ju visa er pallen som vi köpte på IKEA och här är den :P  

Örhängen!

Tror ingen av er som läser min blogg har missat att jag älskar örhängen ;) Så idag när jag var en sväng i Växjö efter jobbet så gick jag in på GS för att hitta några nya skönheter :)
 
Örhängena längst ner är från Glitter 25:-/styck och resten är från Ur&Penn :) Ear-cuffsen i mitten kostade 10:-/styck och örhängena längst upp kostade 50:- tillsammans :) Svårt att få dom att se riktigt bra ut på bild.
 
Får passa på att utnyttja detta erbjudandet jag fick idag ;)
 

Laudag 13:e Åktobar

2012-10-13: Kölnedagen    
 
När maltsäden är färdiggrodd skall den torkas, och det gör man oftast i a kölnå, en torkanläggning på loftet över ett brygghus. Där nere eldar man i en eldstad och låter röken gå upp i kölnegaltn på botten av kölnu.

Ett kort inlägg

Känner mig hyfsat frisk idag, men ingen träning förrän tidigast i morgon. Saknar det faktiskt ^^ Har mest ägnat dagen åt att brodera :) Alldeles strax dax för mig att göra mig iordning för jobb 15:45-10:00, långt pass men vad gör man. Har många nattpass denna månaden, och det är både bra och dåligt känner jag. I alla fall så hörs vi igen i morgon :) Ha en bra fredag alla ♥

Fredag 12:e Åktobar

2012-10-12: Maltbunkens dag    
 
Tillverka bra malt, mälte, fordrar kunnighet och mycket passning. Först skall säden blötas lagom länge, rinna av och läggas på ett golv till en maltbunke, en stor och vid hög, täckas över och ligga tills säden gror.

En frostig fredagsmorgon

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mentos-tuggummi

Köpt en ny sort tuggummin av märket Mentos, som smakar precis som såna Mentos som finns i rullar :P Så gillar man Mentos så passar dessa perfekt, finns med fruktsmak oxå. Tycker dom är helt okej :)

En höst-torsdag

Kom hem från ett nattpass på jobbet för en stund sedan :) Är ganska så trött nu efter två nätter med dålig sömn så det blir nog en tupplur i eftermiddag så man kommer i fatt ;) Förkylningen känns inte värre, det är faktiskt lite bättre i halsen idag så jag kommer nog inte bli mer sjuk, hoppas jag i alla fall!
Ute var det frost idag igen, en jobbarkompis sa att dom haft minus fem grader idag på morgonen. Så det märks att det är höst. Ska gå ut en morgon när det är frost och fota, för det är så fint :) Men idag skiner solen på en klarblåhimmel och det är underbart!
Ikväll är vi bjudna hem till Jon och Erika som nyligen flyttat till nytt hus :) Det är visst hockeykväll men det får man väl stå ut med ;) Hoppas ni har en jättebra torsdag!

Torsdag 11:e Åktobar

2012-10-11: Golunus dag    
 
Golunå är gott humör, gott lynne, och det passar verkligen en sådan här dag. Om vi tänker efter inser vi att vi har mycket att vara tacksamma för.

Onsdag 10:e Åktobar

2012-10-10: Lenhänte fålks dag
 
Den som är lenhänt är mjuk och varsam. På svenska heter motsatsen hårdhänt.

Första frosten

Gick upp vid 07:25 idag och när man tittar ut ser man att marken är täckt med frost :) Fint men kallt. Termometern visade på -0,5 ute.

Höst = förkylning

Då har man så klart åkt på en förkylning :( Inte alls roligt, men inte oväntat då mer eller mindre alla man träffar är eller har varit förkylda :/ Än så länge har jag "bara" ont i halsen. Började lite i måndags och då tog jag lite whisky och likadant igår kväll men så i natt så bröt det ut ordentligt. Så därför sov jag jättedåligt i natt. Skjutsade Joel in till jobbet och handlade mat idag på morgonen, som vi bestämde igår. När jag kom hem blev det direkt i säng. Har faktiskt köpt B&J-glass idag, som brukar vara toppen mot halsont. Har ju egentligen tänkt att inte äta glass, så detta får bli ett undantag.
Så idag blir det tyvärr ingen träning, det skulle jag aldrig orka och det är inte bra att träna när man är förkyld heller. Ska bara ta det lugnt nu tills 13:30 då det är dags för möte, sen så blir det jobb i natt 21:00-10:00. Får se om jag behöver sova mer sen efter mötet så jag orkar med att jobba i natt. Nu är det bara att hålla tummarna för att detta ska gå över fort så jag kan jobba på som vanligt och sätta igång med träningen igen.
Hoppas ni har en bra onsdag och att ni slipper vara sjuka ♥

Träning 2012-10-09

Tog mig en cykeltur idag som träning :) 45 minuter blev det, med några småpauser (max en minut) för att jag inte är van vid den hårda cykelsadeln ;) Vet inte hur långt jag cyklade men jag körde på ganska så ordentligt. Halva rutten var grusväg i skogen och halva var asfaltsväg. Vägen är ju inte helt platt jämt så när det är små backar så blir det lite jobbigare och det är bra. Regnade lite och var ganska så kallt men jag hade i alla fall en fleecetröja som värmer bra :) Så tummen upp för cykling. Alla bilder nedan är mobilbilder:
 
Cykeln efter att jag gjort rent den en hel del då det var ett tag sen den användes
 
Skogsvägen
 
En av alla svampar jag såg på vägen
 
Jag 
 
Finns fortfarande några lupiner kvar som blommar :)
Lupinernas blad är bra på att samla på sig regndroppar

Teisdag 9:e Åktobar

2012-10-09: Skallöigdagen    
 
Om någon berättar en riktigt bra historia kan det hända att man slar upp en skallöig, dvs. att man gapskrattar eller ger ifrån sig ett skallande skratt.

Al Pitcher

Riktigt roligt snubbe :) Kolla in:
 

Träning 2012-10-08

Idag körde jag oxå intervallträning, men dock 17 minuter denna gången :) Har kört på två minuter på hastighet fyra och en minut på hastighet fem som förut och det funkar bra. I morgon, då jag är ledig, ska jag (förhoppningsvis) damma av cykeln och ta mig en runda på den :)
 
Här står jag på löbandet redo att börja :) Flaskan brevid är full av vatten som jag dricker av medan jag tränar när jag behöver :)

Måndag 8:e Åktobar

2012-10-08: Tvärars dag    
 
Tvärar, tegar som brukades med spissplog, årder, var små och fyrkantiga, men när man började nyttja vändplog gjordes de mer långsmala. Tvärar i åkrarna är sällsynta numera, sedan täckdikningen blev vanlig och de öppna dikena lades igen så att åkrarna blev till stora fält.

Viktredovisning #3

Siffrorna på vågen fortsätter att sjunka neråt och ingen kan vara gladare än jag för det :) Idag stod den på 91,6 kg. För en vecka sen stod den på 92,8 kg så det är mer än ett kilo denna veckan :D Detta är nog den bästa motivationen tror jag :) Måste bara se till att det fortsätter så här ;) Målet just nu är -10kg till jul och det ska jag fixa!

IKEA-inköp

 
 
 
 

IKEA-söndag

Idag har jag och älsklingen varit på IKEA i Älmhult och handlat :) Började med en lunch där, det är ju så billigt ;) Tänkte fota och visa er senare vad vi köpt. (Mobilbild)

Sundag 7:e Åktobar

2012-10-07: Närveldagen    
 
Närvel är ett bra gutamålsord som gärna kunde tas upp i svenskan, och det betyder vred av trä som man vrider för att stänga en dörr. En närvel skall vara lagum gladar, inte gå för trögt och inte glappa för mycket.

Träning 2012-10-05 + 2012-10-06

Var och simmade en stund igår :) Det var ganska mycket folk och sen skulle jag handla så jag simmade inte så länge. Men det blev i alla fall 300 meter på cirka 30 minuter, vilar fortfarande emellan eftersom jag inte har konditionen ännu för att simma non-stop. Det känns i alla fall lättare för varje gång så det är så skönt att märka att träningen på löpbandet gör skillnad :P
Idag blev det löpbandet igen, körde intervallträning i 14 minuter. Först två minuter på hastighet fyra och sen en minut på hastighet fem och så om igen :)
Har ni något förslag på någon rolig och bra träning? Just nu är det ju "bara" löpbandet och simning för mig men jag vill gärna göra något mer :)
 
Mobilbild

Laudag 6:e Åktobar

2012-10-06: Ankdagen    
 
Den här dagen har inget med ankor och gäss att göra. När man ankar ångrar man sig, exempelvis att man köpte för många onödiga saker när man var på Stortårgdagen i onsdags.

Dockkläder #4

Hittade superbilliga gardiner idag på City Gross, man fick en gardinlängd för 25:- så jag köpte en och har nu gjort en klänning till dockan av det :P Tycker det passar bättre ;)
 
Öppnade upp den bak bara för att visa att det är kardborreband där som jag köpte idag :P Den är inte jättebra gjord men jag lär mig ännu ^^
 
Slängde ihop ett matchande hårband oxå, så nu tycker jag hon ser riktigt bra ut :)

Instagram

Igår skaffade jag instagram, precis som alla andra ;) Mest för att kolla vad det är och prova på lite för att se om det är något att ha :P I alla fall så heter jag the_maddie så det är bara att följa mig där så kanske jag följer er med :)
 
Bild lånad från Google
 

Fredag 5:e Åktobar

2012-10-05: Nissns dag    
 
Nissn är en liten grå figur som drar rikedomar till den gård han bor på. Det går bra så länge gårdsfolket är snälla mot nissen. Behandlas han däremot illa så vänder gårdens lycka.

Mörk choklad

Har köpt mörk choklad av märket Lindt Creation och dom är jättegoda :) Äter en ruta någon gång ibland, dom säger ju att mörk choklad är nyttigt :P Sen så hjälper det bra mot sötsuget :) Har hittills provat Mint Supreme och Coulis de Chocolat. Någon som har tips på god mörk choklad? :)

Träning 2012-10-04

Idag blev det 36 minuter på löpbandet i hastighet 3,5 :) Kände mig dock tröttare än vanligt den här gången, men det kan bero på många saker - till exempel att jag känt mig trött hela dagen, att vädret är trist eller att det var några dagar sen jag gjorde sånt långpass sist. I morgon blir det förmodligen simning som gäller :)

The Cats!

Rookie och Fluffy igår :D
 
Molly idag på förmiddagen :D
 
Fluffy idag vid lunchtid :D

Torsdag 4:e Åktobar

2012-10-04: Tråibullns dag    
 
En stor vetedeg kan räcka till många sorters bröd. Först en plåt med längder, som kan bli skeivkakå och skårpar. Därnäst rullar man runt bullar, så fletne eller läggd bullar och till slut kavlas resten av degen ut och formas till stråibullar med god fyllning.

Dockkläder #3

Idag blev det en jeanskappa :) Gjord av jeans (byxor) och knapparna är från en skjorta. Knapparna har ingen funktion utan är för syns skull :P

Träning 2012-10-02 & 2012-10-03

Hann inte med att skriva om min träning igår, så jag gör det idag :) Körde intervallträning igår, det blev 14 minuter allt som allt. Först två minuter på hastighet fyra och sen en minut på hastighet fem och sen två på fyra och så vidare :) Blir ju mer trött än när jag kör dom längre passen på en halvtimme eller mer. Känner att jag behöver variera träningen lite och då blir det oxå lite roligare att träna.
Körde samma pass idag med, skönt när man jobbar kvällar att "bara" köra ett kort träningspass så att inte hela dagen går åt till det :P
Är ledig på fredag så jag funderar på om jag ska sticka till Simhallen då och simma :)

Onsdag 3:e Åktobar

2012-10-03: Stortårgdagen    
 
Alla marknader runt om på Gotland representeras här av Stortårgdagen. En dag då man träffar dem som man kanske inte har sett sedan fjolårets torgdag, och ser man dem inte beror det på att det är för mycket folk.
 

Dockkläder #2

Kjol och tröja blev det den här gången :)
 
Måste nog köpa lite resår och/eller kardborreband så jag kan utveckla allt lite ;)

Teisdag 2:a Åktobar

2012-10-02: Äskis dag    
 
Asken eller äski är ett vanligt träd i det gotländska landskapet. Äski är det träd som får sina löv sist på våren och fäller dem först på hösten. Det starka och vackra virket används bland annat till möbler och golv.

Dockkläder #1

Har hittat en ny hobby: att göra kläder åt dockor ;) Det är faktiskt jättekul men svårt! Använder mig av gamla kläder som inte används längre eller som aldrig varit använda och så :) Klänningen här nedanför är gjord av en skjorta och en t-shirt. Sydd på maskin, flätat bältet och sytt fast det för hand :) Nästa projekt blir något med jeans. Skorna följde med dockan när jag köpte henne.
 
 
Har klippt hennes hår lite då det var i vägen och hon ser faktiskt bättre ut nu :P

Måndag 1:a Åktobar

2012-10-01: Matskutes dag    
 
Matskute betyder numera matsäcken eller matlådan. Om man tar för vana att beräkna en extra portion när man ändå lagar mat, och sedan inte slänger något utan fryser in resten direkt i en matlåda, så är ett matskut färdigt.

Viktredovisning #2

Idag stod vågen på 92,8 kg, fortsätter alltså att gå ner :) För en vecka sen stod den på 93,4. Har inte riktigt gått ner lika mycket som förra veckan men så länge jag går ner så är jag nöjd :P Det är ju ett långt projekt detta så att gå ner lite vecka för vecka är nog lagom tror jag. Men jag tror jag kommer gå ner mer i vikt per vecka när jag orkar träna mer och mer. Men jag vill inte köra helt slut på mig vid varje träningspass för då kan jag lätt tröttna, och det vill jag absolut inte. Så mottot är sakta men säkert :) 
RSS 2.0