Morotsbröd - recept
Fått förfrågan om att lägga upp receptet på morotsbröd här på bloggen så här kommer det:
Ingredienser:
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 25 g rumstempererat smör
- 2 tsk salt
- 2 msk honung eller ljus sirap
- 3 dl rårivna morötter
- 13-15 dl lantbrödsvetemjöl fyra sädesslag
Pensling:
- 1 uppvispat ägg
- 1/2 dl pumpafrön
- 1/2 dl solroskärnor
- ev. flingsalt
Gör så här:
Värm mjölken fingervarm (37 grader), smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser samt det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen och forma till bröd eller bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt eller lägg i brödformar. Låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla med ägg, strö över pumpafrön och solroskärnor och eventuellt flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.


Kommentarer
Trackback