Morotsbröd - recept

Fått förfrågan om att lägga upp receptet på morotsbröd här på bloggen så här kommer det:

 

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 25 g rumstempererat smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller ljus sirap
  • 3 dl rårivna morötter
  • 13-15 dl lantbrödsvetemjöl fyra sädesslag
Pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1/2 dl solroskärnor
  • ev. flingsalt
Gör så här:
Värm mjölken fingervarm (37 grader), smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser samt det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen och forma till bröd eller bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt eller lägg i brödformar. Låt jäsa i cirka 20 minuter. Pensla med ägg, strö över pumpafrön och solroskärnor och eventuellt flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0