Jack The Ripper - Kriminalfall och legend

För några dagar sedan läste jag ut boken Jack The Ripper - Kriminalfall och legend av Glenn Lauritz Andersson :) En bok som enligt mig är mycket bättre än någon deckare eftersom den är verklig, men den har ju ingen lösning i slutändan :P Boken börjar med att man får insikt i en del mord som skedde i början av 1888, alltså innan Jack The Ripper. Författaren går igenom morden var för sig under 1888 och man får lära sig mycket om hur livet var för människor i London under denna tiden. Något som jag uppskattade mycket. Efter detta tar författaren upp flera polisspår och gärningsmannaprofiler och teorier från olika människor om vem denna legendariske mördare verkligen var.

Boken är kompletterad med både kartor, på mordplatserna, samt bilder på byggnader/platser samt en del av mordoffren.

En av dom bästa sakerna med boken var all historia som medföljde läsandet, utan att vara jobbigt eller långtråkigt. Till exempel så får man lära sig om hur polisarbetet vid mord, gick till för ungefär 124 år sedan, man får lära sig lite om fotografering och hur "media" hanterade hela Jack The Ripper-situationen. Jag måste säga att detta är en mycket läsvärd bok med bra och ordentlig information utan alltför mycket av författarens egna åsikter och teorier. Samt en stor detaljrikedom.

 

Baksidestext:

Hösten 1888 härjade Jack Uppskäraren i det fattiga East End i London. Han mördade och stympade fattiga prostituerade på ett sätt som satte skräck i stadens invånare och polismän. Morden utgjorde sprängstoff för tidningarna och ledde till att han blev världens förste internationellt ryktbare seriemördare. Än i dag är Jack Uppskärarens identitet ett mysterium och hans mordserie blev ett av Englands värsta trauman.

Glenn L Andersson är expert inom ämnet och hans bok om Jack Uppskäraren är den första heltäckande genomgång som skrivits på svenska. Här presenterar han de faktiska förloppen vid de ruskiga morden och skildrar miljön i det viktorianska London och de villkor som var verklighet för mordoffren.

 

Teisdag 31:a Jannuvari

2012-01-31: Värdsgansdagen

Det nygutniska ordet för det världsomfattande nätet (World Wide Web) är värdsgane, världsgarnet.

 

HTC Wildfire S

Eftersom min mobil (Xperia X10) inte tycker om mig längre - den laddar inte som den ska (fel i mobilen, inte laddaren), den "stelnar" ibland och är lite tjurig - så gjorde jag och svärfar ett byte :) Han fick min förra digitalkamera och jag fick hans HTC Wildfire S som han ändå inte använder :)

 

Det är en bra mobil och jag gillar den :) Det är i alla fall ingen ajfån ;) Vissa saker är bättre än på den gamla och vissa är sämre men det jämnar ut sig i slutändan. Ville egentligen inte ha någon ny mobil, men vad gör man när det inte går att lita på sin gamla ^^ Jag kommer nog trivas bra med min lilla htc i alla fall :)

Delat jobbpass

Kom hem för ungefär en halvtimme sen efter att ha jobbat 9:30 till 13:30, det är egentligen inget riktigt jobbpass men fick ställa upp och jobba några timmar för en jobbarkompis :) Har ju kvällen inbokad så jag ska snart dit igen :P Ikväll ska vi till bastun och umgås lite med arbetskamraterna och brukaren. Vi skulle ha knytkalas typ så jag tänkte ta med kanelbullar :) Ska bli kul. Så om ungefär en timme sticker jag tillbaka, är bara hemma för att käka mat :P

Härligt soligt ute idag med :) Men kallt som tusan, minus 10 grader idag på morgonen och det är fortfarande 5 minus ute.

Ha det bäst, chokladhäst! Tycker ni behöver bli lite bättre på att kommentera ;) Kram ♥

Kuu

Så här fin är månen ikväll :)

Måndag 30:e Jannuvari

2012-01-30: Byxmassdagen

En byxmass var en liten gosse som nyss hade fått byxor. Han hade alltså växt ifrån kolten och var stolt över att ha blivit så stor.

 

Sista bredvidgången för nu

Idag har jag gått bredvid för andra och sista gången hos min nya brukare :) På onsdag börjar jag på nya schemat och har första dagen själv där jag gick bredvid idag :) Känns bra. Har fullspäckad vecka framför mig nu ^^ I morgon jobbar jag extra på förmiddagen ett par timmar och sen har jag kvällen med. Då ska jag, min brukare och ett gäng av mina arbetskamrater där basta :) Sen så är det jobb på onsdag som sagt, dagtur vilket det även är på torsdag. På fredag är det kväll plus natt till lördag, söndag och måndag är det dagturer :P Sen så är jag ledig på tisdag.

Anledningen till att det står "för nu" i rubriken är att jag högst troligt kommer gå bredvid ett antal gånger till i framtiden om jag behåller detta jobb ;) Har just nu inga som helst planer på att byta jobb så. Om det är någon som läser detta och inte har jobb men söker så kan jag varmt rekommendera att söka till personlig assistent. Det är ett bra och givande jobb men det beror ju så klart på vem/vilka brukare man har. Men det skadar inte att prova! Det är ju dags att söka sommarjobb nu :) Men själv är jag så lycklig att jag slipper söka jobb mer nu.

Härligt soligt väder ute idag :) Skönt! Hoppas ni har en skön måndag :)

Sundag 29:e Jannuvari

2012-01-29: Slygdardagen

Ti slygde betyder att slöjda och innebär att man är skicklig i att hantera yxa och kniv. Slöjdkniven kallas för slygdarkneiv, eller slyddarkneiv.

 

Chokladcigarrer

62 st chokladcigarrer har jag bakat idag :)

Timbuktu - Flickan och Kråkan

Min nya favoritlåt :) Älskar verkligen Timbuktus variant av Mikael Wiehes underbara låt kallad Flickan och kråkan :) Får gåshud och det får jag inte av många låtar - vilket innebär att den är grym! :D Här är klippet från Så mycket bättre:

 

Söndag

Idag har jag städat ur kylskåpet och lämnat massvis med saker på återvinningen här i Gemla :) Stack sen vidare till Alvesta och köpte lite mat och två billiga broderiset på Netto :) Tänke jag skulle börja brodera lite igen.

Har precis nästan gjort klart en omgång chokladcigarrer (kakor), dom ska bara svalna så jag kan doppa dom i choklad sen :) Lägger upp bild när dom är helt klara.

Joel har stuckit ner till Gransholm för att hälsa på sin pappa och testa sitt nya fiskespö så jag sitter vid tv:n en stund och kollar på 101 Dalmatians (den otecknade) som går på 4:an :) Den är så mysig!

Hoppas ni har en bra söndag! ♥

Kul med cam

Hahaha! Joel ser ut som jultomten zombievarianten :P Effekten heter så klart negativ :) (det mörka i pannan är ett ärr)

Årets första kanelbullebak

Har bakat 72 kanelbullar idag :) Mums! (mobilbild)

Laudag 28:e Jannuvari

2012-01-28: Buldardagen

Just den här dagen kan man gärna träffas, ha trevligt och buldre, som betyder att man pratar högt och mycket. Om man kan göra det på gutamål är det bra, annars får man öva sig under buldardagen. Buldar kan också betyda åskmuller och annat buller.

 

Inlägg att vänta på

Just nu sitter jag och kollar på Imdb efter vilka filmer som har premiär under 2012 och det är en hel del intressanta filmer kan jag tala om :) I alla fall för min del ;) Så jag håller på med ett långt inlägg (eller eventuellt flera) som ska täcka dom filmerna som jag ser fram emot att få se under detta året - naturligtvis inklusive trailers :)

Ska kolla runt lite och se vilka filmer jag kan hitta och vilka som det finns trailers på redan nu och så kanske jag delar upp det i flera inlägg så ni snart får ta del av några filmer i alla fall :) Så väntar jag med dom som det ännu inte släppts någon trailer på. Men jag håller er på sträckbänken ett tag till. Så håll till godo! :)

Hyacint i blom

För några dagar sedan började min hyacint blomma, den första jag köpte i början av december faktiskt :P När jag köpte den var det bara en lök som står i en glasvas med vatten i så därför tog det extra lång tid för den att börja blomma - den stod nog för kallt i början oxå :) Men nu är den vackert lila och doftar så gott!

Gått bredvid

Kom hem för en stund sen efter första dagen med att gå bredvid på det nya stället :) Verkar bra där tycker jag, det är en person som inte behöver jättemycket hjälp där så arbetstiden där är bara 09:00 till 14:00. Ska gå bredvid på måndag oxå och sen så ska jag börja jobba där på egen hand på onsdag då mitt schema börjar :) Har tänkt att jag ska ta och skriva in mina arbetstider i kalendern som hänger i köket ikväll så jag har ordentlig koll på när jag ska jobba och vem jag ska jobba vid :)

Som det ser ut nu så är jag ledig i helgen så jag tänkte baka kanelbullar i morgon :P Har fixat en ny att-göra-lista-app till min mobil så där skriver jag in allt som behöver göras, smidigt! Ska bland annat åka och lämna massa grejer till återvinningen så det ska fixas i helgen.

Nästa vecka ska jag prata med chefen om det är så att jag blir månadsanställd nu och om det i så fall ingår några semesterdagar för det har jag hört av flera att jag kan få :) Hoppas, hoppas! Ha en underbar helg alla goa läsare

Sitting Down Here

Delar med mig av en gammal go låt jag lyssnade mycket på när jag var ung ;) Enjoy:
I'm sitting down here but hey you can't see me


Your words cut rather deeply
They're just some other lies
I'm hiding from a distance
I've got to pay the price
Defending all against it
I really don't know why
You're obsessed with all my secrets
You always make me cry
You seem to wanna hurt me
No matter what I do
I'm telling just a couple
But somehow it gets to you

But I've learned to get revenge
And I swear you'll experience that someday

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow
Just thought I would join you for one day

I'm sitting down here but hey you can't see me

I'm not trying to avoid you
Just don't wanna hear your voice
When you call me up so often
I don't really have a choice
You're talking like you know me
And wanna be my friend
But that's really too late now
I won't try it once again
You may think that I'm a loser
That I don't really care
You may think that it's forgotten
But you should be aware

That I've learned to get revenge
And I swear you'll experience that someday

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow
Just thought I would join you for one day

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow
But sure I wanna join you for one day

You seem to wanna hurt me
No matter what I do
I'm telling just a couple
But somehow it gets to you

But I've learned to get revenge
And I swear you'll experience that someday

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow
Just thought I would join you for one day

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow
Just thought I would join you for one day

I'm sitting down here but hey you can't see me
Kinda invisible you don't sense my stay
Not really hiding not like a shadow

Just thought I would join you for one dayBurkar istället för påsar

Trättnade på att ha allting i påsar så jag sorterade upp det mesta i burkar :) Ris och pasta och sånt hade jag sen innan i burkar - som jag köpt på Ikea. Satte etiketter på oxå så man inte blandar ihop det :P Svärfars tomma honungsburkar kom till nytta idag :)

 

 

 

 

Torsdag

Idag på förmiddagen har jag rensat ur, gjort rent och snyggat till i skafferiet :) Det behövdes för det var ett mindre kaos där. Men nu är det fint igen. Har oxå lagt en del torrvaror i burkar och satt etiketter på - se bilder i nästa inlägg :)

Har haft ut Rookie en stund idag, han gillade det fast han frös :P Hittade äntligen Mollys koppel (för kattungar) idag i förrådet så nu kunde hon få sin första vistelse utomhus :) Hon var väldigt försiktig och hon tyckte nog det var kallt för hon ville in efter bara någon minut. Fluffy hade inte alls lust att gå ut idag :P

Förutom detta har jag även hunnit med att hänga upp en maskin tvätt på tvättställningen och jag har en ny omgång i tvättmaskinen nu. Får se om jag hinner hänga upp det innan jag ska iväg och jobba. Har kvällspasset så jag jobbar 15:45 till 21:45 men jag har en dubbling innan så jag ska vara där mellan 15:30-15:45.

I morgon ska jag ha min första bredvidgång på nya stället som är med på mitt nya schema :) Ska bli kul eftersom jag inte vet så mycket om den brukaren. Hoppas ni har en bra torsdag! :)

Torsdag 26:e Jannuvari

2012-01-26: Främnesdagen

När det kommer gäster till någon så säger man att de kummar främnes, dvs. att det kommer främmande. Gästerna kan dock vara väl så bekanta.

 

Majsknäckebröd

Gjort ett superenkelt knäckebröd ikväll efter receptet jag hittade i Erikas blogg :) Ska smaka sen så jag hoppas det är gott :P

Onsdag 25:e Jannuvari

2012-01-25: Fundardagen

En riktig gotlänning fundar när det kliar i hans näsa. Detta kliande talar om att det inom kort kommer besök. Kliar det i högra näshålet kommer det manligt besök, vänsterklåda förebådar kvinnligt besök. Kliar det på näsan kommer det högfärdigt besök.

 

Vikariat!

Har jobbat hela natten och sen så fick jag åka ner till kontoret efteråt för att prata lite med chefen :) Gissa vad! Jag har fått ett vikariat! :D Tjoho! Dels så är det hos min brukare jag har nu och dels hos en helt ny, så chefen ska ringa senare idag och berätta om det är okej att jag går bredvid där. Vilket måste ske så fort som möjligt eftersom mitt vikariat börjar redan den 1/2 :) I alla fall så är det på minst sju månader och om jag får alla timmar så är det på cirka 92 % vilket är galet kul! Så klart lite extra klirr i kassan med ;) Lycklig! Hoppas ni har en lika bra dag som jag :) Kramar

The One That Got Away

Ny nice låt med Katy Perry som heter The One That Got Away :) Måste säga att jag tycker det är hennes bästa låt hittills, schysst video oxå :P Enjoy:

 

 

Summer after highschool when we first met
We'd make out in your mustang to Radiohead
And on my 18th birthday we got matching tattoos

Used to steal your parents liquor and climb to the roof
Talk about our future like we had a clue
Never planned that one day I'd be losing you

In another life, I would be your girl
We'd keep all our promises
Be "us" against the world
In another life, I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

I was June and you were my Johnny Cash
Never one without the other, we made a pact
Sometimes when I miss you, I put those records on (woah-oh)

Someone said you had your tattoo removed
Saw you downtown, singing the blues
It's time to face the music, I'm no longer your muse

In another life, I would be your girl
We'd keep all our promises
Be "us" against the world
In another life, I would make you stay (you stay)
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

The o-o-o-o-one
The o-o-o-o-one
The o-o-o-o-one
The one that got away

All this money can't buy me a time machine (no)
Can't replace you with a million rings (no-o-o-o)
I should have told you what you meant to me (woah-oh-oh-oh)
Cause now I pay the price

In another life, I would be your girl (yeeeeaaaahhh)
We'd keep all our promises
Be "us" against the world (Us against the world)
In another life (In another life), I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away (The one that got away)

The o-o-o-o-one (the one)
The o-o-o-o-one (the one)
The o-o-o-o-one (the one)

In another life, I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

 

Samling på mig

Hade alla katterna på mig i soffan idag när jag chillade lite i väntan på att Linda och Christoffer skulle komma :) Härligt! Det är första gången som det hänt :) Älskar alla våra underbara katter ♥

Nattjobb

Ikväll har jag min andra natt på jobbet, jobbar 21:00 till 10:00 i morgon :) Det bästa är att man får sova lite och alltså inte har vaken natt för då blir man inte lika trött. Det är lugnt att jobba natt där eftersom brukaren nästan alltid sover gott om nätterna :)

Om ungefär en timme kommer min gamla barndomsvän Linda och hennes pojkvän Christoffer hit :) Första gången dom besöker oss här, så det ska bli kul :)

Hoppas ni har det bra ♥ Kram

Teisdag 24:e Jannuvari

Nygelhäntes dag

Denna dag tillägnas dem som alltid fryser om fingrarna så det nyglar, värker i dem, också efter det att de har kommit in i värmen, kort sagt, de som är nygelhänte.

 

Rookie i mitt knä

Det är inte varje dag som Rookie ligger i knät hos en och oftast ligger han då under filten och inte på den :P Så därför blev jag så glad idag när han hoppade upp helt frivilligt och lade sig där och låg en lång stund :)

 

Sötnöt ♥

Gulaschsoppa

Gjorde gulaschsoppa för första gången idag halvt efter eget huvud och det blev supergott! :) Haha jag är mästerkock, Gordon Ramsey se upp ;) Nej, men nästa gång ska jag ge mig på korvsoppa med grönsaker :)

 

Ute i snön

Nyss kommit hem från en härlig promenad :) Fotade så klart idag oxå, klicka för större bilder:

 

 

 

 

 

 

Måndag 23:e Jannuvari

Snåikastningsdagen

Efter ett yrväder följer snöskottningen, snåikastninggi. Arbetet är tungt och slitsamt och mest lämpat för maskiner, om det går att komma fram med dem. (Är ju passande idag kanske ;))

 

God morgon måndag

Har dock varit vaken en timme redan ^^ Har hunnit med att ringa två viktiga samtal redan som har med jobbet att göra. Jag är nog en av få som inte har något emot måndagar och som inte har ångest på söndagar, men det beror nog på att jag inte jobbar måndag-fredag utan lite när som :)

Idag ska jag förutom att ordna med tvätten även ta en promenad i eftermiddag :) Annars har jag inget bestämt så jag får ta dagen lite som den kommer och det kan vara skönt ibland. Ha det fint! ♥

Världen är vackert vintervit!

Var ute i den härliga snön förut och fotade en massa så varning för bildbomb ;) Oj va härligt det var :) Klicka för större bilder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sundag 22:a Jannuvari

Äurdagen

Äurdagen är yrvädersdagen, men ofta räcker en snöyra två, tre eller flera dagar och det kommer mängder av snö. Då kan de som annars aldrig är nöjda gå med på att de har fått tillräckligt.

 

Födelsedagskalas för Joel

Skriver här ett sista grattis idag till min älskling som fyller 28 ♥ Du är mitt allt!

Som jag nämnt innan så kom en del av Tunroth-klanen hit ikväll och käkade lite mat och tårta och pratade en massa :) Skoj var det! Synd bara att inte alla kunde komma :/ Har ikväll även introducerat Erika till en värld av Sims 3 och hon verkade helt såld ;) Det gillas! Hon fick låna mitt Sims 3 originalspel för att prova om det går att installera på hennes data så hon kan spela lite hon oxå :) Är dock inte säker på att det funkar eftersom jag redan har det installerat på min data.

Joel fick (förutom det från mig och min familj) ett fiskespö, en whiskyflaska, handdukar och pengar :)

Hoppas, hoppas, hoppas att snön ligger kvar tills i morgon för då ska jag gå ut på en promenad och bara fota en massa snöbilder! :) Glömde fota tårtan :( Men här kommer i alla fall bilder på maten:

 

Massa frukt :)

 

Lite kött och bröd samt potatissallad som inte är med på bilden :P

Snö! :)

Åh va härligt, det har snöat nästan hela dagen och fortsätter snöa nu med :) Som jag har längtat! Gick ut och busade lite själv i snön nyss, var bara tvungen ;) Joel trodde jag var galen ^^ Men vad gör man när världen äntligen är vit!

Nästan allt är klart inför kalaset ikväll :) Nu är det bara maten som ska fixas och så ska jag och Joel snygga till oss lite med :P Dom kommer om ca 1,5 timme så vi har gott om tid. Hoppas det blir kul :) Ha en härlig lördagskväll ♥

Joels födelsedagspresent

Detta är vad Joel fick av mig och min familj i födelsedagspresent idag :) Det är sju Bluray-filmer: Back To The Future 1, 2 och 3, D-War, Brüno, Borat och Terminator 2. Ingen "himplar vimplare till en kaffegök" som Tore trodde ;) Vad det nu är :P

Laudag 21:a Jannuvari

2012-01-21: Stikksaumens dag

Idag tar vi itu med en stickning. Det verkar ha blivit populärt igen. Att ha en stikksaum i händerna när man ser TV eller hör på radion går bra.

 

Joels present - en preview

Så här ser Joels present ut, men vad den innehåller får ni veta först i morgon efter att han öppnat den ;)

Moulin Rouge Bluray

Köpte denna underbara film igår för 59:- :) Så nu sitter jag och kollar på den - fredagsmys! :)

Ensam fredag

Får nästan hela dagen för mig själv idag ^^ Inte alltid så kul men det funkar. Joel jobbar väl fram till 15-tiden någon gång och sen ikväll så är det hockey. Han är i alla fall hemma några timmar mellan :P Har spelat lite sims 3 nu på förmiddagen och ska strax äta lite lunch. I eftermiddag ska jag städa klart så att det är snyggt här till Joels födelsedag i morgon. Funderar på om jag ska ta en promenad oxå, kanske - vi får se :) Ikväll blir det nog någon film, är sugen på att titta på någon film jag inte sett förut men jag vet inte vilken ^^

Köpte alla presenter igår till Joel och det känns bra :) Fick pengar från min familj oxå att köpa presenter för. I morgon ska vi in till stan och handla mat och sånt till kvällens kalas :)

 

Hoppas ni har en skön fredag! ♥

 

Fredag 20:e Jannuvari

2012-01-20: Stäuvädardagen

När vädret är sådant att man helst inte vill gå ut, är det stäuvädar, stugväder. Det kan innebära kuling med stormbyar eller massor av blötsnö som vräker ned, men det finns fler stäuvädar, och alla är lika obehagliga.

 

Molly & Rookie fight

Rookie och Molly busade en dag och jag passade på att fånga det på film :) Tyvär är tv:n på i bakgrunden (glömde bort den) och för lite oljud :/ Hoppas ni gillar den!


Annorlunda bild

Tror jag lagt upp denna bilden förut men jag lägger upp den igen bara för att den är så tuff! :) Tog den med min gamla kamera, den 12/7 2011. Ser ut som att blomman i mitten inte passar in eller att den flyter på något sätt, men så är inte fallet och den är heller inte redigerad alls :)

På jakt

I eftermiddag ska jag in till stan i jakt på födelsedagspresenter till min älskling :) Har lite idéer på vad jag ska köpa och jag hoppas han blir nöjd :) Men det har inte varit lätt att komma på något. Ska handla lite mat oxå.

I morgon kväll ska jag eventuellt gå bredvid igen på det nya stället, ska ringa imorgon och kolla om det går bra. Finns en anledning till att jag inte skulle kunna gå bredvid men det kan jag inte berätta här. Men hoppas att det går så jag snart kan börja jobba där :)

På lördag när Joel fyller år ska vi in till stan och köpa mat och sånt till hans kalas vi ska ha här på kvällen :) Lite synd att inte alla i Tunroth-klanen kan komma men så är det ibland. Hoppas det blir lyckat i alla fall :)

Känner mig lite nostalgisk nu när TopCat går på tv :P Ha det bäst, chokladhäst!

Torsdag 19:e Jannuvari

2012-01-19: Kaulusdakkus dag

Kaulusdakkar, alfågelhonor, var förr ett uppskattat tillskott i mathållningen. De åts som regel kokta. Fåglarna kunde fångas med bottensnaror, något som inte är tillåtet idag.

 

Godisnostalgi

Satt och började tänka på godis som fanns när jag var liten och som inte finns längre, vilket är synd :P Vissa av dessa finns fortfarande att köpa, och är mer eller mindre tillgängliga och vissa finns inte alls vad jag vet.

 

Ako-kola med choklad och mint, en saknad klassiker :)

 

Palle Kuling - min favorit bland tablettaskar som barn :)

 

Pop Rocks - ett sorts tuggummigodis som smällde och smattrade på tungan :)

 

BonBon - små godispåsar med lustiga namn som "pissmyror", "stora tuttar" och "raap" :)

 

Chokladcigaretter - goda men fick inte mig att börja röka för det :P

 

Dumle mint - supergoda dumle godisar med mintsmak (hittade ingen bild på bara dumle mint) :)

 

Double Dip - en godispinne som man doppade i två olika sorters pulver :)

 

PimPim - även kallade hallonbåtar :)

 

Hockey Pulver - surt pulver som oxå fanns i lakritssmak :)

 

Små mjuka godisar som såg ut som och smakade frukt :)

 

Minns även ett godis som såg ut som en matta ungefär gjord av röda "godisrör" (svårt att förklara) som var mjukt och lite sötsurt "socker" på :) Kommer dock inte ihåg vad dom hette :( Kanske hängmattor? Dela gärna med er av vilket godis ni minns från förr! :)

Kattmys i sängen

Bilden är ifrån i måndags :)

Onsdag

Då var det dags att jobba igen då :) Har kvällspasset ikväll, och det är ganska skönt för då slipper jag sitta här hemma när det är hockey hela kvällen :P Känns skönt att ha en hel del jobb nu.

Har spelat lite sims 3 nu på förmiddagen men känner att det är dags för mig att börja städa nu, även om jag inte har ett dugg lust med det :/ Men med lite musik på så ska det nog gå lite lättare :)

Det här vädret gör mig så seg :( Det är grått, trist, mörkt och regnigt varje dag nu.. Känns som att det är november och inte januari. Nej, detta är helt klart inte mitt väder. Var är snön? Var är solen? Ljus tack!

Mitt täcke är just nu i torktumlaren, väntar på att det ska bli klart så att jag kan tvätta Joels oxå. Kör inte både torktumlaren och tvättmaskinen samtidigt för då är det risk att det går en säkring och det har jag ingen lust med :P Ha det underbart alla!

Onsdag 18:e Jannuvari

2012-01-18: Vammelstråius dag

Vadmal är en urgammal nordisk vävnad, det viktigaste beklädnadsstoffet före industrialiseringens tid. Efter valkning krymper tyget, det blir tjockt, tätt och värmer gott. Vammelstråiu var nukk pa när drängen gytt vänd tråiu för ti hitte haim.Teisdag 17:e Jannuvari

2012-01-17: Gåimäppeldagen

Ti gåime kan betyda att gömma men också att spara. Gåimäppel är höst- och vinteräpplen som tål lagring, och nu kan det vara dags att ta fram dem och göra en god äppelkaka efter eget huvud eller mormors recept.

Vardagsdramatik!

Detta hände bara för en liten stund sedan:

Jag höll på att rensa ur garderoben, höll på att plocka undan kläder jag inte använder och organisera om lite bland dom vanliga kläderna så att det ska bli bättre. I garderoben har vi - förutom kläder som hänger på galgar - kläder som ligger i "korgar" eller hyllor kanske man kan kalla det. Dessa hyllor/"korgar" är av metall och ser ut som ett rutigt nät ungefär.

Katterna tycker det är jätteroligt att vara i garderoben vid såna här tillfällen eftersom dom inte får vara där annars. Ett tag var alla tre katterna där och undersökte samtidigt men Fluffy och Rookie tröttnade efter en stund, och Molly stannade kvar. Vill egentligen inte att dom ska vara där överhuvudtaget men vad gör man.

Nu till det dramatiska:

Molly var i garderoben och busade. Jag stod med ryggen vänd bort från garderoben och provade en gammal tröja jag hittade. Plötsligt hör jag katten vråla och samtidigt fräsa, ett konstigt läte som inte går att beskriva. Vettskrämd vänder jag mig snabbt om och ser att Molly sitter fast. Hinner inte tänka något utan bara "sliter" bort katten så fort som möjligt. Vet fortfarande inte riktigt hur hon satt fast men hon fastnade i alla fall i den översta "korgen", antar att det var tassen hon fastnade med och det gjorde så klart ont därav skriket. Får loss henne och hon är vettskrämd och nästan bokstavligen flyger över sängen och springer iväg. Jag, med hjärtat i halsgropen, springer efter och kollar så hon är okej. Vilket hon verkar vara. Sen får jag syn på Fluffy och Rookie som oxå är skräckslagna båda två, Fluffy har enorm svans (som skrämda katter får) och Rookie har likadan svans samt att han rest ragg.

Fick lugna ner alla tre katter efteråt och sen fick dom en burk med tonfisk för katter. Så slutet gott i denna dramatik :) Nu ligger hon i elementsängen och tvättar sig i godan ro. Själv har jag precis plåstrat om mig - fick rejält med rivsår på händerna - och ska lugna ner mig några minuter till innan jag fortsätter.

 

Omlpåstringen på min högra hand, har ett stort rivsår mitt i vänster handflata oxå ^^ Det svider kan jag tala om! Men det är värt det bara katterna är okej, det är knappast första - eller sista - gången som det händer :P

Städ-, tvätt och fixardagar

Tänkte ta och fixa riktigt ordentligt här i huset dom närmaste dagarna, med början idag :) Nu på förmiddagen har jag börjat med tvätten och strukit en stor hög med kläder. I eftermiddag ska jag mangla handdukar och så tänkte jag börja tvätta kuddar och täcken. Efter det ska självklart sängkläderna bytas och dom gamla tvättas.

Sen så behöver hela huset en ordentlig städning ^^ Skulle behöva rensa ur garderoben oxå tror jag. Får se hur mycket av det som blir gjort denna veckan, har inte så mycket jobb inbokat just nu så förhoppningsvis hinner jag med en hel del.

Fick precis veta att jag kunde ta ett halvt kvällspass ikväll om jag ville så det gjorde jag :) Jobbar därför 18:00 till 21:45 ikväll, helt okej tid :P

Måste in till stan någon dag oxå och fixa Joels födelsedagspresent/er - han fyller ju år på lördag :) Tyvärr vet jag inte exakt vad han ska få och däför behövs gott om tid till det.

Men nu så är det dags för lunch så jag ska gå och ta reda på vad det finns att äta :) Ha det bäst, chokladhäst!

Fast Car

Gammal härlig klassiker med Tracy Chapman :D Älskar denna låten! Den är lika gammal som jag :P Lyssna och njut:
You got a fast car
I want a ticket to anywhere
Maybe we make a deal
Maybe together we can get somewhere
Anyplace is better
Starting from zero
Got nothing to lose
Maybe we'll make something
Me
Myself
I got nothing to prove

You got a fast car
I got a plan to get us out of here
I been working at the convenience store
Managed to save just a little bit of money
Won't have to drive too far
Just 'cross the border and into the city
You and I can both get jobs and finally see what it means to be living

You see my old man's got a problem
He lives with the bottle
That's the way it is
He says his body's too old for working
His body's too young to look like his
My mama went off and left him
She wanted more from life than he could give
I said somebody's got to take care of him
So I quit'school and that's what I did

You got a fast car
Is it fast enough so we can fly away
We gotta make a decision
Leave tonight or live and die this way

So remember when were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had feeling I could be someone
Be someone
Be someone

You got a fast car
We go cruising to entertain ourselves
You still ain't got a job and I work in a market as a check-out girl
I know things will get better
You'll find work and I'll get promoted
We'll move out of the shelter
Buy a bigger house and live in the suburbs

So remember when were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had feeling I could be someone
Be someone
Be someone

You got a fast car
I got a job that pays all our bills
You stay out drinking late at the bar
See more of your friends than you do of your kids
I'd always hoped for better
Thought maybe together you and me find it
I got no plans
I ain't going nowhere so take your fast car and keep on driving

So remember when were driving driving in your car
The speed so fast I felt like I was drunk
City lights lay out before us
And your arm felt nice wrapped 'round my shoulder
And I had a feeling that I belonged
And I had feeling I could be someone
Be someone
Be someone

You got a fast car
Is it fast enough so you can fly away
You gotta make a decision
You leave tonight or live and die this way


Promenad 2012-01-16

Var ute på årets första promenad förut idag :) Ganska trist faktiskt för det regnade lite och hela naturen är vissen och inte alls så kul att fota :P Men lite bilder blev det ändå:

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 16:e Jannuvari

2012-01-16: Ganbindningsdagen

En vanlig sysselsättning på vinterkvällarna förr var att binde gan, dvs. knyta fiskegarn eller nät. Innan det blev allmänt med fabrikstillverkat bomullsgarn använde man lin och hampa.

 

Sundag 15:e Jannuvari

2012-01-15: Sitårkars dag

Det är nu man skall sätta igång med sitårkar, arbete som utförs sittande. Förr lappade man fisknät, kardade ull och stickade strumpor. Nu finns många sitårkar att välja på och alla är bra, om man kan prata samtidigt.

 

Söndag

Har jobbat idag till 16. Sen handlade jag lite grejer på ica och netto innan jag stack hem :) Vi ska strax äta, väntar bara på att laxen (i ugnen) ska bli klar :)

Idag är det visst tulpanernas dag och det firar jag med att köpa en amaryllis :P Dom rear ju ut såna nu så den kostade mig bara 20:- och jag tycker dom är fina även efter jul. En vit blev det denna gången, fotar den när den blommar så får ni se :)

Funderar lite på att spela sims 3 sen efter maten, har haft lust till det hela dagen så det blir nog av :) Hoppas ni haft en bra helg ♥

Pusselprojekt: Påfågel - påbörjat

Detta är ett 500-bitars pussel som föreställer en påfågelhane med hela sin vackra fjäderskrud :)

Lördagkväll

Tänkte ju kolla på Twilight ikväll men så upptäckte jag att det inte fanns någon dvd-skiva med Bluray-filmerna så jag kunde inte det :( Är ju hockey nu så älsklingen sitter bänkad framför tv:n så dit kommer man inte :P Dom vann just med 4-1 mot fbk, så nu är han glad ^^

Blev att kolla på en dvd med en Lars Winnerbäck-konstert istället men det är ju inte fy skam ;) Skulle gärna vilja gå på en av hans konsterter men jag vet inte vem som skulle följa med :P

Började på ett pussel förut men fick huvudvärk så jag orkade inte mer, tar en bild och lägger upp snart så får ni se :) Blir att duscha sen och sova för jag ska ju upp och jobba i morgon ^^ Ha det bäst, chokladhäst!

Laudag 14:e Jannuvari

2012-01-14: Såfflukes dag

Det kan kännas trögt att nu möta vardagen efter allt festande och firande. Om man unnar sig en liten stund på sofflocket kan det kännas lättare.

 

Kom Änglar

En av mina absoluta favoritlåtar med kungen av svensk musik: Lars Winnerbäck! :) Enjoy:

 

 

Den vackraste stunden i livet var den när du kom
och allt var förbjudet
och allt som vi gjorde den stunden vill jag göra om
för det ekar i huvet'
och det blod som jag trodde var stilla det fick du att rinna,
den uppgivna röst som jag nyttjat så illa fick du att försvinna

O jag somnade den natten i tron på att allt var en del
i en kärlekshistoria
men det visa' sig dagen därpå att jag hade gjort fel
när jag gav dig en gloria
Och den stund som jag kände som nära var blott alvedon
och dom himmelska ben som jag ville förtära dom gick
där ifrån

Kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
graderna sjunker så fort överallt och det hjärta som skulle
bli ditt på nåt vis det fryser nu sakta till is

Och du somna' den natten så vaken och drömde om allt
som vi kunnat göra
O om någon som vill ge dig värme när allting känns kallt,
o om nån att beröra
Och jag kunde ha gjort vad som helst för att höra den tanken
men själv låg jag tyst i min säng och så frälst av den farliga branten -
jag liksom föll över kanten

Så kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
graderna sjunker så fort överallt och det hjärta som skulle
bli ditt på nåt vis det fryser nu sakta till is

Och den jävligaste stunden i livet var den när du gick
och allt var förlorat
O där satt jag med mina grön-bruna ögon och såg med blåögd blick
allt jag hade förstorat

För så kom änglar och ta mig till henne och ge mig en chans
för jag tror att snart brinner ett hjärta för henne någon annan stans

Kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
graderna sjunker så fort överallt och det hjärta som skulle
bli ditt på nåt vis det fryser nu sakta till is

Kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
graderna sjunker så fort överallt och det hjärta som skulle
bli ditt på nåt vis det fryser nu sakta till is

Kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
här sitter jag och baddar såren med salt
det går åt helvete med allt

Men den vackraste stunden i livet var den när du kom...


Jobbhelg

Vaknade i morse och två minuter senare ringer dom och undrar om jag kan jobba idag :P Självklart är man snäll och ställer upp. Så bara upp och göra sig iordning och sen sticka och jobba. Men eftersom klockan var 08:25 när hon ringde och passet börjar 08:30 så hann jag inte dit förän vid nio men det får dom acceptera :P Tydligen var det ingen som kunde jobba i morgon (dagturen) så jag fick ta det oxå. Därmed får jag skjuta på min bredvidgång och ta det vid ett annat tillfälle :/ Lite synd men man vill ju ställa upp och hoppas man får tillbaka det :)

Funderar på att kolla lite på Twilight ikväll medan jag lägger ett nytt pussel :) Är galet sugen på att se Breaking Dawn part 1 igen men det får tyvärr vänta :( Får nöja mig med dom andra så länge ;) Hoppas ni har en trevlig lördag!

Trängsel i fönstret

När man öppnar fönstret så samlas katterna för att få sniffa lite på alla dofter som finns utomhus :P Bilden är tagen för en vecka sen.

Pusselprojekt: Röda aror - klart!

Ikväll har jag, trots huvudvärk och allmän trötthet, pusslat klart 500-bitars pusslet med två röda aror på :) Det är faktiskt väldigt lugnande att pussla, man kan inte tänka på så mycket annat under tiden. Så om du är stressad eller har för mycket att tänka på så prova att lägga ett pussel :)

Nya jobbstället

Kom hem för ett tag sedan från min första dag hos min nya brukare :) Bredvidgången gick bra och jag tror att jag kan komma att trivas där. Just nu har jag lite huvudvärk och känner mig lite snurrig av all information idag men ska vila mig tills söndag kväll då jag ska dit igen.

Min förre brukare (som gick bort) och den jag har nu har samma sjukdom så det var inte så stor omställning utan mycket var lika. Den nya brukaren jag var hos idag har en helt annan sjukdom så det blir mycket nytt. Men jag tror det är bra att lära sig om olika sjukdomar och olika brukare så man får mer arbetslivserfarenhet :)

Blir en soft kväll med lite pussel (om jag orkar) och så ska jag käka årets första semla ;) Ha en underbar fredagskväll! ♥

Fredag 13:e Jannuvari

2012-01-13: Tjugendagen

Tjugendagen, eller på svenska tjugondedag jul, är den allra sista juldagen, och nu tar den riktiga vardagen vid. Det är rätt skönt tycker många som tröttnat på julpynt, men felet är kanske att man har börjat långt före jul?

Bredvidgång i morgon

I morgon är det då (äntligen) dags för mig att gå bredvid - det heter så inom vården när man lär sig nya ställen. Börjar klockan åtta i morgon bitti men ska vara där strax innan för att träffa min handledare först. Så det blir till att gå upp runt 07:10 hade jag tänkt, inget jag gillar direkt men det går väl.

Kommer nog vara lite nervös i morgon men så är det ju alltid med något nytt och ovant, ska ju inte vara helt själv med brukaren direkt i morgon.

Hoppas det går bra i alla fall :) Kram på er alla!

La luna

Månen ikväll :) La luna esta noche

Pusselprojekt: Röda aror - påbörjat

Gör ett pussel med två röda aror (papegojor) på denna gången :) 500 bitar så det är ett lite mindre pussel men lika kul för det :P

Blir inget mer pusslande förrän tidigast i morgon kväll. Det beror på att jag ska jobba ikväll till 21:45 och i morgon ska jag gå bredvid på mitt nya ställe till 16-tiden :) Ha en härlig torsdagskväll ♥

Torsdag 12:e Jannuvari

2012-01-12 Drikksäupus dag

Nu är jauldrikke precis lagom att koka dricksoppa på, för den skall inte vara för färsk. Den värmer gott en äurvädasdag, och får man sen en bit fläsk eller en staiktar strämmingg på en surbrödskiva till då mår man gutt.

 

Pusselprojekt: Musse & Mimmi - klart!

Äntligen klart :) Bilden är lite tillfixat, tagit bort lite oväsentligt runt om.


Lite tydligare bild på första halvan...

 

...och på den andra halvan :)

Onsdagsshopping

Var inne i stan i eftermiddags och gjorde en del olika ärenden :) Passade på att köpa några saker till mig:

 

Lite nagelvård från Apoteket :) Hoppas på att flaskan med Nail strengthener funkar så att mina naglar blir starka :)

 

Hittade denna bok för 30:- på Ica Maxi :)

 

Örhängen - båda paren för 69:- på Ur&Penn och en ring från New Yorker för 15:- :)

 

Tror örhängena kallas för ear cuffs :) Fina är dom i alla fall! Gillar symbolen även om jag inte direkt är troende ^^

Onsdag 11:e Jannuvari

2012-01-11: Snåipikkens dag

Snåipikken är ett annat namn på haggspeitn, dvs. hackspetten. Ordet användes också skämtsamt om ploglagsföreståndaren, som var den som ansvarade för att vägarna blev snöröjda.

 

Käke

Min käke har börjat spöka igen :( Har så j*vla ont i käken på vänster sida uppe vid örat :( Trodde först att det var örat jag har ont i men sen märkte jag att vissa rörelser med käken gör ont. Var inte alls kul att äta frukost eftersom det gjorde ont både när jag tuggade och svalde.. Undrar vad det är och hoppas det går över snart för detta är verkligen inte roligt. Visdomstand?

Hoppas ni mår bra ♥

Roy & Roger - macken!

Nostalgi! :D

Lax med citronsås

Tycker det är dags för ett nytt smaskigt recept :) Denna gången blir det lax. Receptet kommer från en matdemo på Ica Maxi i Visby.

 

Detta behövs (4 portioner):

4 stora laxbitar à 150 g
1/2 tsk citronpeppar
1/2 tsk salt
ca 1 msk olja
2 dl crème fraîche
1 1/2 dl vispgrädde
1 citron
1 fiskbuljongtärning
1 msk smör

Tillbehör:1 kiwifrukter
kokt (pressad) potatis eller ris
gröna ärtor

Gör så här:1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med såsen. Tvätta och skala citronen tunt med en potatisskalare. Strimla skalen mycket fint.

2. Koka strimlorna i lite vatten i ca 1 minut och slå bort vattnet. Koka upp crème fraîche, grädde, skalstrimlorna, buljongtärningen och 1 tsk citronsaft. Koka såsen ett par minuter och smaka eventuellt av med ett par korn salt. Såsen är nu klar för servering.

3. Lägg ut laxen på en smord ugnsplåt/ugnsform och pensla laxen lätt med olja. Krydda med salt och citronpeppar. Sätt laxen i ugnen 10-15 minuter beroende på laxens tjocklek.

4. Skala, skiva och smörstek kiwin lätt under tiden. Tillaga ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. Servera!

 

Pusselprojekt: Musse & Mimmi - fortsättning 2

Har fortsatt lite på pusslet, men mer än så här blir det inte idag eftersom jag ska jobba snart :)

Teisdag 10:e Jannuvari

2012-01-10: Marjasdagen

Marjas är ett kortspel, vars namn kommer av det franska ordet för giftermål, mariage, och ett helt par, kung och dam av samma sort, ger poäng. Bondtolva är det svenska namnet.

 

Pusselprojekt: Musse & Mimmi - fortsättning 1

Har inte hunnit jobba på pusslet så mycket idag eftersom jag varit i stan och handlat en massa. Men jag har i alla fall fixat Mimmi och Musse och skylten i alla fall :)

Fruktstund

Yummie! :D

Måndag 9:e Jannuvari

2012-01-09: Kikikendagen

Mycket små barn uppskattar leken kikiken, tittut på svenska. På barnspråk kan man kalla ögonen för kikikar.

 

Kroppkakor

Idag har jag gjort kroppkakor för första gången själv :) Det blev gott :) Ska definitivt göras fler gånger!

Årets första tulpaner

Köpte dessa söta tulpaner igår på ica :)

 

 

Sundag 8:e Jannuvari

2012-01-08: Flippdagen

Julölet, jauldrikke, om det finns något kvar, kan, om det hettas upp, förvandlas till flipp med äppelgåttar, socker och brännvin. Vetebröd eller kakor kan läggas i eller ätas till. Flipp bör inte kombineras med bilkörning.

 

Månen

Månen ikväll :)

Pusselprojekt: Musse & Mimmi - påbörjat

Har precis packat upp pusslet på den här bilden :)

 

Det är en panoramabild och därför har pusslet den här avlånga formen :)

Jobb i morgon

Känner mig nästan frisk nu (bara näsan som strular) :) Så i morgon ska jag jobba igen. Hoppas bara inte det gör så jag blir sjuk igen, men det tror jag inte. Nästa vecka ska jag ringa och bestämma tid för bredvidgång vid min nya brukare så jag kan börja jobba där snart. Så kanske jag kan få lite fler timmar :)

Funderar nu på vad jag ska pussla härnäst. Kan inte bestämma mig för om jag ska börja med pusslet som är av Peterskyrkan eller om jag ska ta Disneypusslet ^^ Blir nog så att jag börjar i morgon, problemet är bara vad jag ska göra med tigerpusslet som jag gjorde klart ikväll :P

Dags att sova snart så man är utvilad och pigg i morgon :) Ha en fin lördagskväll! ♥

Topplista: Bästa apparna

Har haft min Sony Ericsson Xperia X10 i lite mer än ett år nu och jag måste säga att jag är nöjd :) Har använt en del olika appar under året som gått och jag tänkte dela med mig av dom som jag tycker mest om. Tänk på att det är en Android som jag har och kan därför inte svara på om alla av apparna finns till Iphone.

 

Spel och underhållning:

 • Angry birds + Angry Birds Seasons + Angry Birds Rio (spel)
 • Plants Vs. Zombies (spel)
 • Bubble Blast 2 (spel)
 • Talking Tom 1 & 2 (rolig katt)
 • Mp3 Music Download (gratis nedladdning av musik)
 • V-Player (spelar upp filmer)
 • aniPet Aquarium + aniPet Freshwater Aquarium (levande bakgrundsbild i form av ett akvarium)

 

 

Bra att ha-appar:

 • Advanced Task Killer (tar bort program som tar upp onödigt minne)
 • ColorNote (funkar ungefär som post-it lappar)
 • Flashlight (ficklampa)
 • Kitchen Timer (kökstimer med tre timers)
 • Namnsdagar (widget som visar datum, veckonummer, namnsdag och speciella dagar)
 • To Do List (att göra lista)


Pusselprojekt: Tiger - klart!

Har kämpat hela dagen för att äntligen bli klar med mitt tigerpussel! Happy :D Vad tycker ni? :)

Laudag 7:e Jannuvari

2012-01-07: A-kusinars dag

Släkt är viktigt på Gotland, och många vet vilka som är deras a-kusinar. Men så heter det bara här. Sysslingar* är det vanligaste uttrycket på svenska, men i norra Sverige säger man tremänningar, och på finlandssvenska kan man få höra uttrycket småkusiner.

 

*Sysslingar är kusinbarn i förhållande till varandra; alltså personer vars respektive föräldrar är kusiner.

 

Pusselprojekt: Tiger - fortsättning

Har kommit en bra bit idag (eg. igår) tycker jag :) När själva tigern är klart så är det nog det svåraste kvar, att sätta dit alla bitar i svarta/gråa nyanser ^^ Men oj va kul det är :)

Hejnumbilder del 3

Nu kommer den tredje och sista delen med lite mer djurbilder :) Klicka för större bidler:

 

 

 

 

 

Piggare

Efter en lång natts ostörd sömn (trots att Joel kollade hockey till fem-tiden) så kände jag mig genast mycket piggare idag :) Har sluppit halsont denna förkylning och det är underbart!

Har plockat undan allt julpynt, adventsljusstakarna är ännu kvar men dom ska med plockas ner. Tänkte behålla julgardinerna ett tag till :) Dels för att dom är nya och dels för att jag har tröttnat lite på våra vanliga gardiner ^^ Tänkte försöka satsa på att köpa lite nya gardiner senare och hänga upp dom istället.

Nu tänker jag fortsätta pussla lite, om jag får vara ifred för katterna ;) Ha en härlig fredagskväll! ♥

Fredag 6:e Jannuvari

2012-01-06: Trettndagen

Trettndagen, eller trettondedag jul. Nu är det slut på storhelgen, skolorna börjar och vintern kommer kanske på allvar med snöyra och kyla.

Torsdag 5:e Jannuvari

2012-01-05 Bidlages dag

Bidlage betyder bjudlaget, dem man brukar bjuda när man har fest, inte grannar eller släkt men ändå trevliga att umgås med.

 

Pusselprojekt: Tiger - påbörjat

Påbörjade detta pussel på 1000 bitar igår kväll, det föreställer en bengalisk tiger när det är klart :)

 

Så här ser det ut just nu, har kommit en bit! :) Har resten av pusselbitarna i skålar.

 

Lilla Molly ville så klart hjälpa till :) Men hon fick inte va med för hon försökte tugga på pusselbitarna :P

Hejnumbilder del 2

Fortsätter med bilder från Hejnum, denna gången är det naturbilder och raketer :) Klicka för större:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förkylningarnas vinter

Usch, då har man gått och blivit sjuk igen :( Skulle ju jobba idag och i morgon kväll och natt men det går ju inte :( Det är nu tredje gången jag blivit förkyld denna vinter och jag brukar vanligtvis inte bli sjuk mer än en gång per vinter.. Hatar verkligen detta :( Så det blir ett litet deppinlägg det här. Hoppas jag blir frisk snart!

Hejnumbilder del 1

Tänkte lägga upp lite bilder som jag tog när jag var hemma i Hejnum :) Börjar med bilderna på ladugårdsdjuren :P Klicka för större bilder:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sundag 1:a → Onsdag 4:e Jannuvari

Skrev ju för ett tag sedan om att jag ville göra något slags inlägg med den gamla gotländska almanackan. Tänkte egentligen att jag skulle börja den första januari men jag glömde bort det så jag tar alla dagar fram till idag nu istället :) Det går helt enkelt ut på att jag följer Gutamålsgillets almanacka och skriver vad varje dag betyder i almanackan. Ni får helt enkelt hänga med så jag tror nog att ni förstår bättre :) Det som är i kursviv/fet stil är på gutamål.

2012-01-01: Gynninggi

Ti gynne betyder att börja, och gynninggi är början eller begynnelsen. Om skapelseberättelsen i Bibeln skulle översättas till gutamål skulle den inledas: ”Ei gynninggi skaped

2012-01-02: Leilnöiårsdagen

Dagen efter nyårsdagen har av tradition haft namnet leilnöiårsdagen, lilla nyårsdagen, men stäurnöiårsdagen (stora nyårsdagen) säger man aldrig.

2012-01-03: Jaullaikars dag

Idag kan vi försöka att minnas vad vi lekte för jullekar förrän TV och datorer gjorde sitt intåg i våra hem. Nytar, nötter, användes när man lekte Kallskoge eller Mitt svein gar ei skogen. Andra sittlekar var Ett skepp kommer lastat, och Kejsaren i Kina tycker inte om T.

2012-01-04: Grannlages dag

En bra dag att bjuda in alla dem som bor närmast, hela grannlage, på kaffe och kakor eller vad de nu föredrar.

 

Sen julklapp från Joel

Igår kväll när vi kom hem så fick jag detta i sen julklapp av Joel:

 

Tror faktiskt inte att jag sett dessa disneyklassiker så det får jag göra snart :) Har i alla fall fått två nya filmer till min samling som nu består av 11 st disneyklassiker :D

 

 

Blodad tand!

Fick sån blodad tand av att lägga det första pusslet på 1000 bitar så jag köpte 12 nya pussel i stan idag :D Nu har jag att göra ett tag ;) Köpte dom för mina julklappspengar av mormor och morfar. Köpte även en pusselmatta så jag har någonstans att göra av pusslet medan jag lägger det :) 129:- på City Gross. Det pusslet som visar Peterskyrkan i Vatikanstaten (uppe till vänster) köpte jag även det på CG för 100:- Köpte det mest för att jag varit där och det ger så fina minnen :) Disneypusslet köptes på Toys R Us för 180:- Behöver jag ens säga att jag älskar disney? Sen så fyndade jag oxå ett pusselpaket med 10 pussel i för 150:- på Toys R Us, det kallar jag billigt! :D Nu så tänker jag sätta igång med tigerpusslet. Har hittat en ny hobby här :P

Ändrade planer

Ledsen att jag inte han göra något inlägg igår, tänkte göra det på kvällen men så fick vi meddelande från Destination Gotland att båten var inställd på grund av ovädret. Så vi fick boka om och tog båten igår kväll (17:05) istället för idag på morgonen (07:20). Därför hann jag aldrig blogga igår :/ Men jag tänkte ta igen det idag :)

Tyvärr så känner jag att en förkylning har kommit krypande :/ Verkar vara standard när jag åkt från Gotland. Har kurerat mig med starka grejer idag och hoppas således på ett snabbt tillfrisknande.

Var inne i stan idag och handlade mat, har ju inget hemma så det behövs alltid när jag kommit hem igen :) Köpte faktiskt en hel drös med pussel :P Kommer ett inlägg om det efter dett här :)

Tog med mig en kudde hem som min gammelfaster (97 år i år) har broderat till mig en gång i tiden och ett vackert fat i nysilver. Visar bilder senare på det :)

Hoppas ni har det finfint och inte blåser bort ;)

Måndag

Sitter just nu och bloggar på Magnus nya data som varit stendöd sen sommaren och som Joel mirakulöst fick igång idag av någon outgrundlig anledning :P
Idag var jag och Joel en sväng och köpte lite saker åt mamma i affären i Fole. Träffade Linda idag med :) Sen så bakade jag en morotskaka, mums! :) Grönt kokos denna gången.
Såg nyss att statistiken åkt upp här på bloggen både idag och igår och det gillas! Kanske någon som har som nyårslöfte attt läsa fler bloggar :P Hoppas ni fortsätter kika in här i alla fall! :)
Till middag ikväll åt vi kalkon med potatis, sås, gröna ärtor och gelé. Fy bubblan så gott! Love it :) Blev lite över så jag hoppas få smaka lite i morgon oxå ;) Varför äter vi egentligen inte mer kalkon i Sverige? Det är ju ruskigt gott och ett fettsnålt kött så det borde ju fler äta, eller? ^^
Hoppas ni har en mysig måndagkväll! :) Kram 


Joels julklappar från min familj :)

2011 → 2012Vi hade det ganska mysigt igår på nyår, var ju hemma hos mormor och morfar som sagt. Förutom min familj (inte Magnus) så var det "bara" min moster som var där. Vi åt mat, tittade på tv, fikade och pratade en massa innan det var dags för att skjuta bort det gamla året :) Passade på att prova hur min kamera funkade med att fota fyrverkerier och jag måste säga att jag är nöjd :)


Idag blev jag (vi) klar med pusslet! Tjoho! :) Nöjd som tusan. Fick lite hjälp av pappa, Patrik och Jonatan :) Tog 15 timmar uppskattar jag. Kommer definitivt bli fler gånger!

Nu ska jag sticka in till båtterminalen för att hämta älsklingen! ♥ Hoppas ni haft en bra start på 2012!

RSS 2.0