Fjärrutlösare, trådutlösare och självutlösare

Fjärrutlösare och trådutlösare är samma sak fast skillnaden är att fjärrutlösaren används utan sladd medan trådutlösaren kräver sladd. Dessa fungerar så att man inte behöver hålla kameran och trycka på avtryckarknappen utan man kan bara hålla i fjärr/trådutlösaren och ta bilden med hjälp av den. Den gör helt enkelt så att man kan ta bilder utan att röra kameran. 
Fjärr/trådutlösaren används med fördel tillsammans med ett stativ, för att minimera risken för kameraskak. Självutlösaren i kameran har en liknande funktion, skillnaden är framför allt att självutlösaren räknar ner ett visst antal sekunder innan den tar bilden. Med en fjärr/trådutlösare kan man ta flera bilder på raken utan att behöva ändra i kameran som vid användning självutlösaren. 
 
Min fjärrutlösare heter Nikon ML-3L och använder sig av infrarött ljus.
 
Fjärr/trådutlösare används till exempel om man själv, som fotograf, vill vara med på bilden eller om man fotograferar med långa slutartider. 
Fjärr/trådutlösare finns i många olika varianter och därmed många olika prisklasser, allt från ett några tior till några hundralappar. Kontrollera noga så att utlösaren passar just din kamera.
 
Innan man börjar använda fjärrutlösaren med kameran är det viktigt att ändra urlösarläget till fjärrstyrning.
 
I min kamera finns alternativen fjärrstyrning med eller utan fördröjning.
 
Det enda alternativet för tiden på självutlösaren i min kamera är 10 sekunder.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0